فروش برند؛برندسازی دیجیتال چیست؟
اگر از متولدین دهه پنجاه یا شصت هستید، حتما به یاد دارید زمانی که قصد خرید یک جفت کفش در یک مغازه کفش فروشی را داشتید، در میان مارکها و برندهای موجود کفش در آن زمان، یک راست به سراغ “کفش ملی میرفتید”. کارخانه کفش ملی، این انتخاب شما را مدیون برندسازی صحیح خود بود که اغلب این معروفیت را از طریق بازاریابی دهان به دهان، کیفیت بالای محصول و تبلیغات تلویزیونی و متنی (روزنامهها و مجلات) به دست آورده بود.در مقابل، امروز زمانی که در جستجو گوگل عبارت “خرید موبایل” را سرچ میکنید، در صفحه نتایج، یک راست به سراغ سایت دیجیکالا میروید. مجموعه و سایت دیجیکالا این کلیک شما را مدیون برندسازی دیجیتال و یا دیجیتال برندینگ خود هستند!! (تبلیغات آنلاین، بازاریابی دهان به دهان، روابط عمومی و پشتیبانی محصول، سئو، بازاریابی محتوا و…)
این صرفا یک تعریف ساده برای تفهیم دو موضوع برند و برندسازی دیجیتال بود. در ادامه به صورت آکادمیک و البته باز هم ساده، به معرفی دیجیتال برندینگ میپردازیم.
دیجیتال برندینگ چیست؟
کسبوکارها برای اینکه بتوانند سهم بیشتری را در فروش خدمات و محصولات از میان رقبا کسب کنند، فعالیتهای زیادی انجام میدهند. یکی از این فعالیتها، برندینگ است. برندینگ به معنای تصور ذهنی مشتری از خدمات و محصولات ارائه شده توسط کسبوکار است. در یک فعالیت برندینگ تیمهای بازاریابی سعی میکنند تا همواره تجربه مشتری نسبت به برند خود را به یک تجربه مثبت تبدیل کنند و در نهایت برند خود را با خاطرات خوب در ذهن مخاطبانشان ماندگار کنند.حال تصور کنید تمامی این فعالیتها در دنیای دیجیتال رخ دهد. در این زمان است که میتوان گفت برندسازی از طریق دنیای دیجیتال انجام شده است که به صورت خلاصه به این اقدامات، دیجیتال برندینگ digital-branding میگویند.
اغلب اوقات یک موضوع در این تعریف برای مخاطب گنگ است و آن عبارتِ “دنیای دیجیتال” است!!
قبل از اینکه دنیای دیجیتال در برندسازی دیجیتالی را توضیح دهیم بهتر است این نکته را گوشزد کنیم که صرفا کسبوکارهای آنلاین نیستند که میتوانند برای خود برندسازی آنلاین یا دیجیتال کنند! یعنی حتی شرکت کاله که یک کسبوکار فیزیکی است نیز میتوانید برای برندینگ خود از دیجیتال برندینگ استفاده کند
منظور از دنیای دیجیتال چیست؟
قبلا در تعریف دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال نیز با این مشکل برخورد داشتیم که مخاطب ما صرفا به دنیای مجازی و اجزای آن، نام دیجیتال را نسبت میدهد و تصور میکند هرچیز خارج از این دنیا، نمیتواند واژه دیجیتال را بر صفات خود حمل کند. اما باید بدانید که منظور از دنیای دیجیتال، تمامی ابزارهای دیجیتال است. یعنی علاوه بر:- وب سایتها
- شبکههای اجتماعی
- وبلاگها
- ایمیلها
- و…
در نتیجه زمانی که کفش ملی برای افزایش برندینگ خود، با استفاده از فلان بازیگر مشهور سینما، در تلویزیونهای سیاه و سفید تبلیغات میکرد، در حال استفاده از دیجیتال برندینگ بوده است.
اجزای برند سازی دیجیتال چیست؟
برای برندسازی در دنیای آنلاین و دیجیتال، از چه ابزارهایی استفاده میشود؟ در ادامه معروفترین و معتبرترین روشهای انجام دیجیتال برندینگ را به شما معرفی میکنیم:سئو و بهینه سازی سایت
سئو به معنای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است (رقابت بر کلمات کلیدی مختلف در صفحات جستجو). سئو یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که قویا میتوان از آن در جهت دیجیتال برندینگ نیز استفاده کرد. البته گاها و در برخی از زمینههای کاری، انجام این فعالیت کمی زمانبر و هزینهبر میشود اما کسبوکارهای بزرگ با توجه به بازده بالای آن، هزینههای مالی و زمانی آن را متقبل میشوند.بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا یکی از مهمترین روشهای برندسازی دیجیتال است. این علم یکی از پایههای بازاریابی درونگرا یا اینباند (in-bound) میباشد. در این روشِ بازاریابی، جایگاه مشتری و فروشنده با یکدیگر عوض میشود و مشتری به دنبال فروشنده، صفحات دنیای مجازی را زیر و رو میکند. در شرکتهای بزرگ داخلی و خارجی که به صورت آنلاین فعالیت دارند، همواره قسمتی از بودجه به تولید محتوا و بازاریابی آن اختصاص پیدا میکند.بازاریابی محتوا را اغلب در کنار سئو و شبکههای اجتماعی مشاهده میکنیم.
ایمیل مارکتینگ
بر خلاف نظر اغلب افراد، ایمیل مارکتینگ هنوز هم بازخورد بسیار بالایی را برای کسبوکارهای آنلاین دارد. از ایمیل مارکتینگ میتوان در جهت بهبود وضعیت برندینگ نیز استفاده کرد. اگر این فعالیت با خلاقیت مناسبی همراه باشد بازخورد بسیار خوبی در میان دیگر ابزارها و روشهای دیجیتال برندینگ دارد.سوشال (شبکههای اجتماعی)
قسمت اعظمی از دیجیتال برندینگ در زمان حال، به فعالیت در شبکههای اجتماعی گره خورده است. این ابزار پتانسیل بسیار بالایی در برندسازی و البته فروش مستقیم و بازاریابی دارد که همواره کسبوکارهای کوچک و بزرگ را مجاب به فعالیت در آن میکند.البته فعالیت در دنیای سوشال، نیاز به تخصص دارد و اینکه صرفا چند تصویر و ویدیو از پشت صحنه فعالیت های خود در این شبکه منتشر کنیم، مطمئنا کمکی به برندسازی ما نمیکند و حتی میتواند با نشان دادن ما به عنوان یک مجموعه غیر حرفه ای و تازه کار، باعث برندینگ منفی شود.
تبلیغات دیجیتال
همانطور که در مثالها گفته شد، استفاده از تمامی ابزارهای دیجیتال در جهت برندسازی را میتوان دیجیتال برندینگ دانست. گاها برخی از کسبوکارها به جای فعالیت زمان بر، روی ابزارها گفته شده، با استفاده از هزینه برای تبلیغات، در زمان کمتری به هدف خود میرسند. به طور مثال تبلیغات در پیج اینستاگرام یک فرد تأثیرگذار، تبلیغات در تلویزیون، تبلیغات متنی در سایتهای مختلف (رپورتاژ) و… تماما میتوانند به عنوان یک راهکار در جهت افزایش برندینگ به صورت دیجیتال استفاده شود.علاوه بر روشهای گفته شده، راههای دیگری نیز میتواند برای دیجیتال برندینگ در دنیای دیجیتالی مورد استفاده قرار بگیرد که از جمله آنها میتوان به موارد پایین اشاره کرد:
- استفاده از وبلاگ
- استفاده از بازاریابی ویروسی
- بازاریابی رویداد
- روابط عمومی
- و…