فروش برند و مفهوم برندسازی
کاربرد برند
برند واژه ایست که معمولا به اشتباه و به غلط از آن به عنوان نام تجاری، علامت اختصاری یا نشان تجاری یاد می شود. حتی در حوزه های ملی، همچون وزارت خانه ها و یا سازمان های خصوصی نیز همین اشتباه را در به کار گیری اصطلاح برند انجام می دهند.
با توجه به اینکه امروزه دامنه برند بسیار توسعه یافته، حوزه ای که از آن در دنیای امروزی دیده می شود، فقط بحث لوگو، شکل یا یک نشان نیست. برند اجزای متفاوتی دارد که بخشی از اجزای آن ناملموس و بخشی دیگر ملموس می باشند.
اجزای مختلف برند
اجزای ملموس برند عبارتند از: نام برند و ترکیب لوگوی آن که داراری هر علامت و شکلی می تواند باشد که خود آن نیز بخش های متفاوتی دارد که در ادامه توضیحاتی در خصوص آن ارائه خواهد شد.
برند می تواند عدد، طرح واقعی، طرح ترکیبی و حتی طرح هایی که از شکل های اساطیری الهام می گیرند نیز می باشد.
در خیلی از برند ها علاوه بر اجزای ملموس، صوت نیز دارند. به عبارت دیگر می توان گفت خیلی از اینگونه برند ها به دلیل داشتن صوت مخصوص خود برای افراد شناخته شده هستند. یا می توان گفت صوت کمک زیادی در به خاطر ماندن برند کرده است.
مثل خیلی از گوشی های موبایل که صوت خاصی دارند و با آن صوت مخصوص برند مانوس هستند. مانند سامسونگ و اپل و … در واقع این دو مدل از تلفن همراه با آن صوت خاص همیشه در ذهن ها باقی می ماند. صوت نیز جز دیگری از بخش مخصوص برند می باشد که میتوان آن را درک کرد.
بخش ناملموس برند
بخشی از برند ناملموس بوده و ممکن است به نظر نیاید همچون شخصیت برند و یا هویت برند یعنی چیزی که مصرف کننده با آن پیوند برقرار می کند یا به عبارت دیگر ذهنیتی که مصرف کننده از آن برند دارد. تمامی این موارد عناصر ناملموس را تشکیل می دهند.
اهمیت ارزش دارایی در برند
بخش دیگری از این عناصر می تواند بحث مالی باشد. البته می دانید که در صورت حساب های مالی بخشی از دارایی ها به عنوان برند شناخته می شود. مانند واژه سرقفلی داشتن. که در این بحث، مورادی همچون تکنولوژی، منابع انسانی و تجهیزات نیز جای دارد.
زمانی که قصد دارند در سطح بین المللی شرکت ها را ارزیابی کنند، بخشی را به برند اختصاص می دهند. در این میان برخی شرکت ها از ارزش دارایی و مالی خیلی بالایی برخوردار هستند اما در مقابل شرکت هایی نیز وجود دارند که ممکن است از نظر ارزش دارایی و مالی دارای جایگاه پایین تری باشند اما از نظر برند خیلی بالاتر هستند.
به همین جهت باید به مغوله برند فراتر از یک نشان و لوگو و علامت نگاه کرد. چراکه می تواند ابعاد گسترده تری داشته باشد.
نحوه نام گذاری برند
در مورد نام گذاری برند دیدگاه های متفاوتی وجود دارد و برخی افراد معتقدند نام برند چندان مهم نیست و باید بتوان توسط برند تصویر سازی در ذهن مردم ایجاد کرد. مانند شرکت اپل با اینکه نامی نا مانوس و بی ربط نسبت به محصولاتش دارد، توانسته در دنیا اثر گذاری فوق العاده ای داشته باشد. تنها دلیل آن قوی بودن برند است و بس!
به عبارت دیگر به این نوع برند ها، برند های مالکانه نیز گفته می شود که شخص مالک نام برند را انتخاب می کند و از زمان قدیم تا کنون نیز در کشور ایران هم چنین برند هایی موجود بوده و هستند همچون: برند های بهروز، شیرین عسل و غیره!
ارتباط برند با محصول
برخی افراد نیز دقیقا نکته مقابل هستند و بر این باورند که نام برند حتما باید با نوع محصول مانوس باشد و به محصول یک معنی خاصی دهد و با آن در ارتباط باشد.
در واقع زمانی که مصرف کننده نام برند را می شنود، دقیقا اجزایی از محصول به ذهنش خطور کند. مانند برند کاله! چون کاله یک واژه کاملا اصیل در فارسی میانه می باشد که دارای چند معنی هست و یکی از معانی آن نوک پستان گاو است.
بنابراین از نظر این افراد یک برند زمانی می تواند موفق باشد که با محصول یک ارتباطی داشته باشد. معمولا در بحث برند، افراد لوگو را مشاهده می کنند که می تواند عددی باشد یا حروف یا شکل و یا حتی ترکیبی از تمامی این موارد باشد.