چگونه برای برندمان هویت بسازیم؟

تاریخ : 1348/11/10 نویسنده :admin3 بازدیدها : 381 موضوع : مقالات برند



درست مانند ویژگی های شخصیتی که خود شما دارید و شما را از دیگران خاص می کند، هویت برند هم ویژگی هایی است که برند را از برند های موجود دیگر ممتاز می کند. تا بحال فکر کرده اید برند اپل یا سامسونگ چه تفاوت هایی با هم دارند و یا اصلا چه ویژگی هایی وجود دارد که آن ها را از بقیه ممتاز کرده است؟ چه دلیلی پشت وفاداری مشتریان اپل به برندش وجود دارد؟ هر چه که هست باید یک مفهوم جهانی باشد که این برند توانسته است با افراد از اقصی نقاط دنیا ارتباط برقرار کند و پیامش را به آن ها برساند.
در این مقاله می گوییم که هویت برند چیست و چه ویژگی هایی دارد و برای طراحی یک هویت برند قدرتمند برای برندمان چطور باید عمل کنیم و چه نکاتی را به کار بگیریم.

هویت برند چیست؟

هویت برند مجموعه ای از ویژگی هایی است که یک کمپانی در ظاهر محصولش قرار می دهد و به واسطه این ویژگی ها می خواهد پیامی را از خودش به مشتری منتقل کند این ویژگی های ظاهری که می گوییم شامل نام برند، لوگو، شعار برند، رنگ ها و … است. البته اشتباه نکنید هویت برند کاملا از تصویر برند و برندینگ جداست و گاهی ممکن است به اشتباه به جای هم استفاده شوند. تصویر برند مجموعه ای از ویژگی های خلاقانه برند است که مزیت رقابتی او محسوب می شوند در حالی هویت برند به ارتباط عاطفی و صمیمیت عمیقی بین برند و مشتری ختم می شود و باعث می شود مشتری آنقدر احساس وفاداری به برند مورد نظر کند که محصولاتش را به همه ترجیح بدهد.

هویت برند در واقع المان هایی است که باعث می شود برند شما از لحاظ بصری و پیامی در ذهن مشتری نهادینه بشود. مثلا در مورد افراد فرض کنید یک نوجوان می خواهد در چشم بقیه یک فرد به اصطلاح ” با حال” به نظر برسد. برای اینکه خودش را با این ویژگی به بقیه بشناساند نوع لباس هایش را تغییر می دهد و نحوه صحبت کردنش را هم تغییر می دهد و طوری رفتار می کند که در چشم بقیه سرگرم کننده به نظر برسد مثلا جک های مخصوص خودش را می گوید یا لحن صحبتش را خاص می کند. در واقع شما هر طور که بخواهید برندتان را بشناسانید باید مثل این نوجوان ظاهر و شعارتان را خاص کنید و برندتان را طوری بسازید که مشتری همیشه با همان ویژگی ها شما را شناسایی کند.

هدف از هویت برند چیست؟

هدف اصلی هویت برند ایجاد خط مشی واحد و سازگاری است. به این معنا که این پیام باید در همه محصولات یک برند دیده شود و همه با هم سازگار باشند. فرقی نمی کند این محصول وسیله باشد و یا حتی فرد باشد. مهم این است که همه محصولات بتوانند یک فرهنگ سازمانی خاص را به مشتری منتقل کنند.

نمونه هایی از هویت برند

  • Apple
اپل را شاید بتوان در زمینه هویت برند یکی از پیشگامان دانست. این برند محبوب به خوبی پیامش را درک کرده و آن را در محصولش بازتاب داده به طوری که هرکسی در نگاه اول می تواند پیامش را متوجه شود.

طراحی بسیار ساده و نازک محصولات اپل، رنگ محصولاتش دارد از لایف استایل صحبت می کند. لایف استایلی که به دور از هر پیچیدگی و در نهایت سادگی نوآوری و کاربردی بودن را طلب می کند و سادگی ظاهر تکنولوژی را به نمایش می گذارد.
  • Nike
یکی از برندهای جهانی دیگر یعنی نایک هم در ساخت هویت برندش بسیار زبانزد است. پیامی که نایک به واسطه محصولاتش می دهد کیفیت، عملکرد ماکزیمم، عزت نفس و شور و اشتیاق به ورزش است. این برند حتی در تبلیغاتش از افراد مشهوری استفاده می کند که دقیقا همین ویژگی های شخصیتی را در زندگی واقعی شان دارند.
نایک با این استراتژی هویت برندش را مستحکم تر می کند چرا که در عمل دارد نشان می دهد که محصولاتش دقیقا برای افرادی سخت کوش که عشق به موفقیت دارند ساخته شده است. حتی لوگوی این برند که یک تیک است نشان از کمال طلبی دارد. شعار این برند به مخاطب القا می کند عملگرا باشد و برای موفقیتش اقدام کند (Just do it).

چگونه هویت برند قدرتمند برای برندمان بسازیم؟

  • ابتدا خودتان را بشناسید
قبل از اینکه راجع به کارهایی که باید برای ساخت و طراحی هویت برند انجام بدهید بپردازیم ابتدا باید یک سوال اساسی و حیاتی را جواب بدهید. “به عنوان یک برند من کیستم؟ ”

اینکه جواب این سوال کلی را پیدا کنید نیازمند این هست که چند سوال دیگر از خودتان بپرسید:
  1. ماموریت برند من چیست؟ (ماموریت برند یعنی اساسا برای چه این برند را ساخته ایده و هدفتان چیست؟)
  2. ارزش ها و اعتقادت شما به عنوان یک برند چیست؟
  3. شخصیت برندتان را چطور تعریف می کنید؟ (اگر برندتان یک انسان بود چطور شخصیت و ویژگی هایی داشت؟)
  4. ویژگی یکتای شما چیست؟ (در واقع مزیت رقابتی و خصوصیتی که شما را از برندهای مشابه خودتان متمایز می کند چیست؟)
  5. شعار برندتان چیست؟ ( اگر برندتان یک انسان بود چطور با دیگران ارتباط برقرار می کرد؟ )
این سوال هایی که در بالا آمد فاکتورهای اساسی برندتان را مشخص می کند و باعث می شود دید و درک شفاف تری نسبت به برندتان پیدا کنید. اگر جواب دادن به سوالات بالا کمی برای تان سخت بود می توانید از سوالات ساده تری مثل زیر استفاده کنید تا سریع تر به جواب برسید:
  1. چرا این کسب و کار را شروع کردید؟
  2. به چه چیزهایی بیشتر بها می دهید؟
  3. چه کاری را بهتر از بقیه رقبایتان انجام می دهید؟
  4. چه چیزی شما را خاص می کند؟
  5. اگر بخواهید برندتان را در سه کلمه خلاصه کنید آن سه کلمه چه هستند؟
  6. سه کلمه ای که دوست دارید مشتری با آنها شما را بشناسد را نام ببرید؟
حالا که پاسخ سوالات بالا را دادید وقت آن است که برندتان را وارد زندگی واقعی کنید و به مشتریان تان نشان بدهید که واقعا که هستید.

طراحی هویت برند

طراحی را می توان خمیر مایه و ستون هویت برند به حساب آورد. طراحی هویت برند نقش بسیار تعیین کننده ای در درک مشتری از برند شما دارد یعنی دقیقا المان های دیزاین و طراحی محصول در اینکه مشتری چطور آن را شناسایی می کند بسیار موثر است. المان هایی مثل لوگو، بسته بندی محصول، چیدمان و ظاهر وب سایت تان، نحوه چیدمان پست های شبکه های اجتماعی، کارت ویزیت و حتی یونیفرم هایی که کارمندان شما می پوشند همگی جزو دیزاین های هویت برند به شمار می روند که در ایجاد حس شناسایی برند توسط مشتری نقش بسیار مهمی دارند.

به عبارت دیگر یک دیزاین مناسب منجر به هویت برند قدرتمند می شود و هویت برند قدرتمند منجر به یک حضور و ارائه قدرتمند در عرصه نسبت به رقبا می شود. حالا اصلا این طراحی را بر چه اساسی و چطور باید انجام بدهیم؟
ابتدا اصول اولیه و سنگ بنای طراحی را بررسی می کنیم.
  1. تایپوگرافی (نحوه نوشتن نام برند روی محصول)

اولین مسئله ای که باید به آن دقت کنید تایپوگرافی محصول است.فونت های فارسی و انگلیسی بسیاری برای نوشتن نام برند وجود دارد و می دانیم امروزه حتی محصولات ایرانی هم نام برند را به لاتین روی محصولشان می نویسند و اینکه از چه فونتی استفاده کنید بسیار مهم است. اینجا چهار فونت انگلیسی معمول را توضیح می دهیم.

  • فونت های Serif : فونت های Serif فونت هایی مثل Times New Roman یا Garamond هستند. این فونت ها کلاسیک هستند. اگر برند با سابقه ای هستید و می خواهید در مشتری حس اعتماد، سابقه طولانی و قدیمی بودن را ایجاد کنید این فونت ها بسیار عالی هستند.
  • فونت های Sans serif: فونت هایی مثل Helvetica یا Franklin Gothic هستند. این فونت ها که گوشه های حروف صاف تری دارند و بدون پایه هستند برای ایجاد حس مدرن بودن به کار می روند. اگر برندی دارید که با تکنولوژی سر و کار دارد این فونت ها بسیار عالی هستند.
  • فونت های Script: این فونت ها که بیشتر مثل دست خط های واقعی هستند (مثل فونت Allura یا Pacifico ) بیشتر حس لاکچری و لوکس بودن در مشتری ایجاد می کنند. اگر برند آرایشی یا لوازم خانگی لوکس داشته باشید استفاده از این فونت به جا خواهد بود.
  • فونت های Display: این فونت ها ضخیم هستند و سایه های بیشتری دارند ( مثل فونت Metallica) استفاده از این نوع فونت کمتر معمول است اما اگر می خواهید نام برندتان خوب به حافظه سپرده شود این فونت می تواند کمک کند.
فونتی که انتخاب می کنید خیلی چیزها می تواند از برندتان برای گفتن داشته باشد پس هوشمندانه آن را انتخاب کنید.
  1. انتخاب رنگ مخصوص

قدم بعدی در طراحی هویت برند انتخاب رنگی است که نشان دهنده شخصیت برند است. از لحاظ روانشناسی افراد مختلف به رنگ های مختلف واکنش های متفاوتی نشان می دهند و اینکه بتوانید با استراتژی هوشمندانه ای رنگ را انتخاب کنید تاثیر بسیار جدی بر درک مشتری از برند شما دارد.

در زیر طیف رنگ های اصلی (به علاوه چند مورد دیگر) را بررسی می کنیم تا ببینیم هر رنگ از لحاظ روانشناسی نشان دهنده چیست:
  • قرمز: رنگ قرمز نشانه هیجان و شور و اشتیاق است. اگر برندی دارید که مختص جوانان است و حس هیجان را منتقل می کند این رنگ بسیار مناسب است.
  • نارنجی: نارنجی هم یکی دیگر از رنگ های پر انرژی است اگر برندتان حس دوستی و نزدیکی را منتقل می کند این رنگ مناسب است. این رنگ را در برند های بازی های هیجانی هم بسیار می توانیم ببینیم.
  • زرد: رنگ زرد یادآور شادی و خوشحالی است. اگر برندتان حس در دسترس بودن، قیمت مناسب بودن و در عین حال سرگرمی را منتقل می کند این رنگ می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
  • سبز: رنگ سبز یک رنگ چند بعدی و همه کاره است. سبز برای هر برندی با هر معنایی می تواند استفاده شود. تقریبا در همه فرهنگ ها افراد وقتی رنگ سبز را می بینند دو چیز را به خاطر می آورند: پول و طبیعت. اگر برندتان به هر نحوی در این دو زمینه فعالیت می کند بدون معطلی رنگ سبز را انتخاب کنید.
  • آبی: رنگ آبی را در میان همه طیف رنگ ها می توان در سطح جهانی محبوب ترین رنگ به حساب آورد. آبی معمولا احساس اعتماد و پایداری در فرد ایجاد می کند. اگر بازار هدفتان طیف مختلفی از مردم هستند و می خواهید اعتمادشان را جلب کنید آبی بسیار مناسب است و همه گروه های سنی را جذب می کند.
  • بنفش: رنگ بنفش در ایجاد حس وفاداری بسیار موثر است. اگر می خواهید کمی احساس لوکس بودن به برندتان اضافه کنید از این رنگ استفاده کنید.
  • صورتی: درست یا اشتباه در بیشتر فرهنگ ها رنگ صورتی را دخترانه اطلاق می کنند. پس اگر برندتان در زمینه محصولات دخترانه و زنانه فعالیت دارد صورتی می تواند بهترین گزینه باشد.
  • قهوه ای: احتمالا رنگ قهوه ای را کمتر در برند ها می توان دید اما این رنگ اصولا برای محصولات مردانه یا محصولاتی که می خواهند قدرت را یادآوری کنند استفاده می شود.
  • سیاه: رنگ مشکی بیشتر احساس مدرنیته و پیچیدگی را منتقل می کند. اگر محصولات کلاسیک دارید این رنگ احتمالا گزینه مناسبی است.
  1. استفاده از نقوش هندسی

در قدم بعدی باید راجع به فرم و شکل ظاهری محصول تصمیم بگیرید. این المان تقریبا از همه المان های دیگر مهم تر است و در تصمیم گیری مشتری برای خرید نقش بسزایی بازی می کند.

به طور مثال لوگویی که تماما از شکل دایره تشکیل شده تاثیر گذاریش با لوگویی که از نقوش هندسی تیز تر مثل مربع و مثلث تشکیل شده متفاوت است. بیایید معنای فرم های هندسی مختلف را در زیر بررسی کنیم:
  • اشکال هندسی دایره: فرم های هندسی گرد مثل بیضی و دایره یادآور احساس گرمی و لطافت است. برندهایی که می خواهند احساس عشق و اتحاد و اجتماعی بودن را تداعی کنند از فرم های دایره ای در بسته بندی و لوگو استفاده می کنند.
  • اشکال هندسی نوک تیز: اشکال هندسی که گوشه های نوک تیز دارند مثل مربع و مثلث و مستطیل احساس کارآمدی و قانون مندی را تداعی می کنند. این اشکال برای ایجاد حس اعتماد به کار می روند اما باید مراقب باشید! اگر این اشکال با رنگ های خشک و بی روح به کار بروند ممکن است برعکس ایجاد حس غیر اجتماعی بودن کنند و نتوانند به خوبی با مشتری ارتباط برقرار کنند.
  • خطوط صاف: خطوط عمودی معمولا ایجاد حس قدرتمندی می کنند در حالی که خطوط افقی لطافت و انرژی ملموس تری را به مشتری القا می کنند.

هویت برندتان را طراحی کنید

خب حالا که نکات اساسی و پایه ای و روانشناختی طراحی هویت برند را بررسی کردیم وقت آن است که اقدام کنیم و کار را به یک طراح بسپاریم تا با استفاده از معانی بالا طراحی را برای برند شروع کند و در آن نشان بدهد که شما واقعا کی هستید و هدفتان چیست. هویت برند در بخش های مختلفی می تواند نمایان شود و این کاملا بستگی به طبیعت برند شما دارد. این بخش می تواند لوگوی شما باشد می تواند در بسته بندی محصولتان پیاده سازی شود و یا حتی می تواند در طراحی محصول اصلی مورد استفاده قرار بگیرد. انتخاب با شماست که تا چه حد می خواهید بخش های مختلف برندتان با هم سازگار باشند.

بخش های مهم در طراحی هویت برند

  1. لوگو

طراحی لوگو در هویت برند نقش سنگ بنا را ایفا می کند و بسیار مهم است. وقتی با طراحتان در مورد دیزاین لوگو مشورت می کنید حتما نکات زیر را در نظر بگیرید:
  • به طور شفاف بیان کننده ارزش های برند شما باشد.
  • از لحاظ بصری جذاب باشد؛ ساده، تمیز باشد و بیش از حد بزرگ نباشد.
  • کلاسیک باشد و طبق مد پیش نرود. ( اگر طبق مد پیش بروید احتمالا بعد از 6 ماه قدیمی به نظر می آیید)
  • مطابق با استاندارد های صنعت تان باشد.
  • تاثیر طولانی مدت روی مشتری تان بگذارد.
نکته: حتما با طراحتان مشورت کنید و از او بخواهید لوگوتان را در اندازه های مختلف و یا فرم های مختلف مثلا رنگی، سیاه سفید و … طراحی کند تا مطابق با نیازتان بتوانید از آن استفاده کنید.
  1. وب سایت

وب سایت یکی از مهم ترین و تاثیر گذارترین المان هاست به خصوص اگر فروشگاه آنلاین هستید یا در کل اقدامات مشتری از طریق سایت صورت می گیرد. هر مشتری که قصد خرید از شما داشته باشد برای یک بار هم که شده قبل از انجام هر کاری از وب سایت بازدید می کند.

پس سعی کنید چیدمان وب سایت را طوری طراحی کنید که همه بخش ها به سرعت در دسترس مشتری قرار بگیرد. وب سایت های بیش از حد شلوغ یا بیش از حد خلوت همیشه از کمترین تاثیر گذاری برخوردارند. در استفاده از رنگ ها دقت کنید و با اطلاعات بسیار زیاد در لندینگ پیج مشتری را خسته نکنید.
  1. بسته بندی محصول

اگر محصول فیزیکی دارید قطعا باید برای بسته بندی آن با استراتژی پیش بروید. در مورد محصولات فیزیکی نوع بسته بندی یکی از حیاتی ترین فاکتورهاست. فرقی ندارد محصولتان یک پاکت آبمیوه باشد یا یک ایمیلی که برای مشتری که از شما لباس خریده می فرستید. طراحی را در هیچ چیز دست کم نگیرید. بسته بندی جذاب یکی از فرصت هایی است که با آن می توانید بدرخشید. اول بازار هدفتان را شناسایی کنید و ببینید آنها چه ویژگی های ظاهری را دوست دارند و از آن در بسته بندی تان استفاده کنید. مثلا اگر بازار هدف شما کودکان هستند می توانید از اشکال کارتونی مختلف برای جذب آنها استفاده کنید.
  1. کارت ویزیت

کارت ویزیت یا همان Business card معمولا در انواع کسب وکار ها استفاده می شود. خصوصا اگر به صورت فریلنسر کار می کنید یا شرکت خصوصی خودتان را دارید مهم ترین قسمت برای شما همین کارت ویزیت است. یک کارت ویزیتی که خوب و مناسب طراحی شده باشد در مشتری ایجاد احساس مثبت می کند و کاملا بیانگر شخصیت شما می تواند باشد. اگر می خواهید احساس اعتماد بیشتری در مشتری ایجاد کنید برای طراحی کارت ویزیتتان از رنگ ها و اشکالی که برای افزایش اعتماد اشاره کردیم استفاده کنید.

  1. طراحی ایمیل

ایمیل یک راه عالی برای حفظ مشتری و تعامل با اوست. اما نباید یادتان برود که بسیاری افراد روزانه یک کوه ایمیل دریافت می کنند و اینباکسشان پر می شود و ممکن است توجهی به شما نکنند. اگر کسب و کارتان بر پایه ایمیل می چرخد باید خیلی در طراحی آن دقت کنید. ایمیل هایی که احساس صمیمیت را ایجاد می کنند معمولا کوتاه و ساده و دوستانه هستند و حالت تجاری ندارند. اگر بیزینس آموزش محوری هستید طوری ایمیل را طراحی کنید که محتوایتان به راحتی و با سرعت باز شود و قابل پرینت باشد. اگر زیاد از متن استفاده می کنید چند تصویر هم در آن اضافه کنید تا جذاب تر شود. مثلا اگر می خواهید مشتری را از خط جدید محصول آگاه کنید نمونه ای از عکس های محصول را در ایمیل قرار بدهید.



09177755652