برندسازی کارفرما
با رشد و توسعهی اقتصادی، نگرانی مدیران نسبت به کشف و پرورش بهترین استعدادها و مهارتها برای نیل به اهدافشان و به عبارت دیگر برندسازی کارفرما افرایش مییابد.
برندسازی کارفرمایان در واقع به معنی تصویری است که دیگران از یک سازمان دارند، سازمانهایی که بتوانند برندسازی کارفرما قدرتمندی خلق کنند، به عنوان سازمانی شناخته خواهد شد که محیط و شرایط شغلی مطلوبی را برای کارکنان خود رقم میزند. نظرسنجیهای مختلف نشان میدهد در سال ۲۰۱۵ حدود ۳۶ درصد از کارفرمایان عدم وجود استعدادها و مهارتهای کافی را گزارش کردهاند که این رقم نسبت به سال ۲۰۰۷ و بعد از آن افزایش چشمگیری داشته است. با این اوضاع، شرکتها چگونه میتوانند در این رقابت پیروز شده و بهترین استعدادها و تواناییها را کشف کرده و پرورش دهند؟ مهمترین اصل و کارآمدترین آن، تمرکز رهبران و مدیران بر تقویت برندسازی کارفرما است.راه و روش ایجاد برندسازی کارفرما در طی سالهای اخیر تغییر کرده است و این تغییرات بر روی روش استخدام نیروهای جدید و نظارت آنها نیز تاثیر گذاشته است. واژه برندسازی کارفرما اولین بار در سال ۱۹۹۰ ابداع شد: برندسازی کارفرما شهرت یک سازمان و شرکت را وابسته به کارفرمای آن نشان میدهد نه شهرت کلی خود سازمان و ایجاد برندسازی قوی کارفرمایان حوزهایست که در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸ مورد توجه بسیاری از شرکتها و کارفرمایان بوده است؛ درست زمانی که رقابت روبه رشد بر سر کشف و پرورش استعدادها منجر به بهبود جایگاه کارمندان گشت و باعث افزایش همکاری بین کارمندان و مشتریان شد.
دنیا به سرعت در حال تغییر است و امروزه شبکههای اجتماعی و وسایل ارتباط جمعی بیش از پیش در دسترس مردم است. همین تغییرات، باعث شده است نوع ارتباط شرکتها و برندها با مردم شفافتر از قبل باشد. در واقع مردم دیگر صرفا از روی صحبتهای کارمندان یک شرکت به شرکت یا محصول آن اعتماد نمیکنند، بلکه بیشتر به تبلیغات استخدامیهای آن شرکت نگاه میکنند. این بدان معناست که امروزه جذب استعدادها و مهارتها بیشتر از قبل به مشارکت کارکنان و حمایت از آنان وابسته است.
برای پی بردن به نحوه تاثیرگذاری این تغییرات بر روند کاری سازمانها و شرکتها، بیش از ۲۰۰۰ مسئول ارشد اجرایی در ۱۸ کشور در سال ۲۰۱۴ مورد مصاحبه قرار گرفتند. این مسئولان بیشتر از بین مدیر عاملان و مسئولین بخش استخدامی شرکتها انتخاب شده بودند.
از مهمترین نتایج این نظرسنجی اینست که امروزه رهبران شرکتها و سازمانها بیشتر وظیفه اصلی برندسازی کارفرمایان را بر عهده مدیرعاملان و بازاریابان قرار میدهند تا مسئولین بخش استخدام نیرو.
در این مصاحبه، از شرکت کنندگان در مورد اهداف آتی برندسازی کارفرمایان سوال شد. حدود ۴۰ درصد از شرکت کنندگان هدف اصلی این طرح را تضمین نیازهای استخدام نیروی شرکت در بلندمدت عنوان نمودند و ۳۱ درصد نیز برندسازی کارفرمایان را در ایجاد شهرت جهانی برای برند خود موثر دانستند. البته عدم توانایی و اعتماد به نفس کافی در بخش مدیریت منابع انسانی را میتوان یکی از دلایل مهم تغییر اینگونه مسئولیتها دانست.
بازاریابی نیز از عوامل مهم دیگر در شکلگیری برندسازی کارفرما به شمار میآید. از آن جا که شبکههای اجتماعی و وسایل ارتباط جمعی محبوبیت هر برند را از دیدگاه مشتری نیز بررسی میکند، گروههای متشکل از مشتریان یک برند نیز نقش مهمی در شکل گیری برندسازی کارفرما ایفا میکند. بسیاری از شرکتها امروزه بر روی کیفیت و زمانی که کارمندان خود برای بازاریابی مشتریان به آنها اختصاص میدهند، توجه بیشتری دارند که این خود منجر به افزایش قضاوت در مورد یک کارفرما میشود. به همین ترتیب، تقویت برندسازی کارفرمایان میتواند منجر به بهبود کیفیت محصولات و افزایش همکاری در بین کارمندان یک شرکت برای ایجاد تجربههای مثبت مشتریان آنها شود. همچنین با توجه به ارتباط مستقیم و تنگاتنگ بین کارمندان راضی و مشتریان راضی، جای تعجب وجود ندارد اگر شرکتها بخواهند در چند سال آینده استراتژیهای مربوط به مشتریان و کارمندان خود را با هم، همسو نمایند.
کارفرمایان برای برندسازی مستحکمتر چه برنامههایی دارند؟
با توجه به اهمیت برندسازی کارفرمایان، میتوان گفت همه آنها به دنبال روشهایی برای برندسازی مستحکمتر هستند. از بین افراد مصاحبه شده، ۶۱ درصد تمایل به ارزش گذاری بالاتر برای کارمندان خود دارند و دیگران نیز معتقدند باید از نقش رسانه برای برندسازی حداکثر استفاده را برد.با توجه به علایم روشنی که حاکی از افزایش رقابت بر سر استعدادها و تواناییهاست، بسیاری از شرکتها و سازمانها به طور جدی بر روی برندسازی کارفرمایان سرمایه گذاری کردهاند. با توجه به مطالعات و بررسیهای انجام شده در ارزیابی موثر بودن استراتژیهای اتخاذی توسط شرکتهای مختلف، اقدامات زیر برای برندسازی به کارفرمایان توصیه میشود:
- شهرت، محبوبیت و وضعیت فعلی برند خود را ازطریق برگزاری نظرسنجی و انجام تحقیقات در بین مخاطبان هدف خود ارزیابی نمایید.
- مشخص کنید دوست دارید به عنوان یک کارفرما چگونه دیده شوید؛ این کار را از طریق انجام ارزیابیهای واقع بینانه انجام داده و سپس نتایج حاصل را به ارزش گذاریهای روشن در حیطه استخدام نیرو مبدل نمایید.
- در شبکههای اجتماعی فعال باشید تا بتوانید داستانهای مربوط به کسب و کار و برند خود را با مشتریان در میان بگذارید و مشتریان را بیشتر با برند خود درگیر نمایید.
- مطمئن شوید هر اقدامی که در شرکتتان انجام میشود مطابق با اهداف شما در راستای برندسازی کارفرمایان است و هر اقدام نقش خود را در موفقیت شرکت شما به درستی ایفا میکند.