بازاریابی ابعادی ، تحولی نو در عرصه بازاریابی دیجیتال و تعامل با مشتری
بازاریابی ابعادی چیست؟ پس از آنکه مشتریان با ابزارهای دیجیتال با یکدیگر مرتبط شدند، دیگر روابط میان مشتریان و تعاملات آنها مانند گذشته نبود. در این زمانه که ارتباطات از سطح خبری به مرحله گفتگو رسیده است، انتظارات مشتری از رابطه با صاحبان کسبوکارها صمیمیت، رضایت، رعایت حریم خصوصی و روابط شخصی است. دراین مقاله ایران مدیر موضوع بازاریابی ابعادی بررسی خواهد شد.
امروزه دانش بازاریابی با بهرهگیری از قوانین خاص خود در پی آن است که در روشهای ارتباطی تغییراتی مانند بازاریابی ابعادی ایجاد کند و در این مسیر تعامل را وظیفه اصلی خود میداند و وظایف فرعی آن به خاطر استفاده از فناوریهای جدید، هدف آنها تسریع و خودکارسازی کمپینها، محتوا و تثبیت موقعیت و شرایط است، در حال تغییر است.
فناوریهای جدید برای دستیابی به این اهداف از دادهها و تحلیلهای آنان استفاده میکنند. در این بین مدل بازاریابی ابعادی از دیگر مدلهای خطی مانند مدل چهارP – شامل محصول، قیمت، معرفی و محل فروش محصول بسیار پیچیدهتر است. به بیان دیگر همان مدلهایی که در گذشته پایه و اساس خوبی برای استراتژیهای بازاریابی بودند، اکنون به فراموشی سپرده خواهند شد.
اکنون عصر جدیدی در بازاریابی دیده میشود، دورانی که در آن شرکتهادر بازاریابی ابعادی استراتژیهایی را دنبال میکنند که ابعاد چهارگانه زیر را داشته باشند:
- تعامل؛
- ارتباط؛
- داده؛
- تکنولوژی.
مدیران ارشد فروش (CMO ) نقش بسیار مهمی در زمینه بازاریابی ابعادی دارند، زیرا آنها باید به شرکتها بقبولانند که روشهای قدیمی بازاریابی دیگر با رویکرد کنونی همخوانی ندارند و باید هر چهار بُعد این واقعیت جدید را پذیرفت. در ادامه این چهار بعد تحولات را بیشتر توضیح خواهیم داد.
۱ بازاریابی ابعادی و تحول در تعاملات با مشتری
بنا بر گزارش مؤسسه تحقیقاتی Pew بالغ بر۸۶ درصد از آمریکاییها به اینترنت دسترسی دارند. استفاده از گوشی هوشمند در بین آنها ۶۴ درصد و آمار استفاده از تبلت نیز ۴۲ درصد است.در نتیجه این آمار طبیعی به نظر میرسد که مشتریان برای تحقیق در مورد محصولات و خرید آنها از فناوریهای جدید به روشهای گوناگونی استفاده میکنند. مشتریان دائمی بدون توجه به جغرافیای محل زندگیشان یا ساعت کاری فروشگاهها از خردهفروشان خرید میکنند.
امروزه برای دستیابی به تجربه مشتری در بازاریابی ابعادی لازم است از استراتژی مناسبی استفاده کنید که از لحاظ ساختار و عملکرد متعادل باشد. تجربیات مشتریان را باید مبتنی بر شرایط و لحظه به لحظه (realtime) زیر نظر داشت و آن را شخصی سازی نمود و برای هر موقعیت باید از مناسب ترین شیوه استفاده کرد.
امروزه سازمانها اطلاعات دقیق و جامعی از افراد در اختیار دارند. همچنین آنها برای ساماندهی و مدیریت اطلاعات شخصی مشتریان به کانالهای مختلفی دسترسی دارند. تجربه هر یک از مشتریان میتواند معرف آن برند، فعالیتهای در حال اجرا، محصولات، وضعیت فروش، خدمات و پشتیبانی از طریق کانالهای مختلف، باشد.
در طراحی استراتژی ارتباطات بازاریابی تجربه مشتری برنامه دقیق و عالی و تجربه کاربری را باید مبنا قرار داد که این کار به مهارتهای جدید، مدلهای اجرایی و تعامل بین علوم کسب وکار و فناوری اطلاعات نیاز دارد. در پشت صحنه، تولید محتوا و مدیریت دسترسی دیجیتال برای بههم پیوستگی بینقص فعالیتها (کمپینها)، فروشها، خدمات، خطوط تولید و سیستم مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) ضروری است.
۲ تحول در ارتباط با مشتری: مشارکت بر مبنای ارتباطات در بازاریابی ابعادی
بازاریابان باید سعی کنند در بازاریابی ابعادی نیازهای مشتریان را با روابط عمیق کاملاً درک کنند. ارتباط یکطرفه با مشتریان دیگر مربوط به گذشته است. باید بدانید که روابط مؤثر که بر پایه گفتگو بنا شده است، این خصوصیات را دارد: وفاداری مشتریان را افزایش میدهد؛ افراد با علایق یکسان را دور هم جمع کرده و توجه اینفلوئنسرها (افراد مشهور در شبکههای اجتماعی) را جلب میکند.براساس نتایج پژوهشی که اخیراً در زمینه کانالهای توزیع یک طرفه انجام گرفته است، مشخص شد که چنانچه در هریک از مراحل خرید یک کانال ارتباطی ثابت، همیشه به مشتریان سرویس ارائه دهد، آشنایی با برند موجب خواهد شد که مشتریان نسبت به آن برند وفادار بمانند.
به علاوه این پژوهش نشان داد که خردهفروشان مشهوری که محصولات خود را هم آنلاین و هم حضوری میفروختند، به دلایل: آشنایی بیشتر مشتریان با محصولاتشان، افزایش سهم بازار و/یا افزایش میزان فروش در مقایسه با رقیبان و دسترسی به کانالهایی که تعداد بازدیدکنندگان آن افزایش زیادی داشت، موفق شدند تا از کانالهای فروش آنلاین خود فروش مازاد کسب کنند.
در نتیجه میبینیم که روابط اجتماعی نقش مهمی در حفظ یا بهبود اهداف بازاریابان دارد. این روابط اجتماعی گاهی در قالب شبکههای اجتماعی، گاهی نیز در قالب رفتارهای اجتماعی در دنیای واقعی بروز مییابد که از طریق ایجاد محتوای مناسب و مرتبط و در قالب کلمات مخصوص برای هر محصول و متناسب با اهداف آن طراحی میشود.
۳ تحول داده ها: هوش مصنوعی در مرکز توجه در بازاریابی ابعادی
برای نتیجهگیری معنیدار از بررسی مشتریان، وضعیت فروش و محصولات، باید علاقه زیادی به انبوهی از دادهها و تحلیل آنها داشته باشید. طبق پژوهشی که ترادیتا (Teradata) انجام داد، مشخص شد که ۷۸ درصد بازاریابان به کار با دادهها علاقهای ندارند و این کار برایشان سخت است؛ همچنین ۴۵ درصد از آنها معتقد بودند، دادهها کمترین اهمیت را دارند.تحلیل دادهها وقتی متناسب با زمان و موقعیت انجام گیرند، تغییرات مثبت و پیشرفت زیادی برای برنامهها و تبلیغ در بازار به ارمغان میآورند. هوش مصنوعی در کسب وکار توانایی تخصصی لازم را در اختیار بازاریابان قرار میدهد تا با ایجاد راههای مختلف برای تفسیر و استفاده از دادهها مشکلات را حل کنند و نتایج واقعی کسب وکار را اندازهگیری کنند.
هدف قرار دادن مراحل مختلف چرخه عمر مشتریان و دید بهتر نسبت به آن سبب میشود که امکان استفاده از نرم افزارهای آفلاین برای اتوماسیون کمپینها و عرضه سیستمهای مدیریتی فراهم شود که نشان دهنده روشی برای شناخت و درک افراد در مقابل گروههای بزرگتر است.
۴ تحول در تکنولوژی: چند بعدی بودن هماهنگی کانالهای توزیع در بازاریابی ابعادی
بر اساس دیدگاه جدیدی که در بازاریابی در حال شکلگیری است، مدیران ارشد فروش (CMO) و مدیران ارشد فناوری اطلاعات (CIO) برای دستیابی به اهداف ذیل روی تکنولوژی سرمایهگذاری میکنند:- خودکارسازی بازاریابی؛
- دستیابی به رویکردها در نسل جدید کانالهای توزیع یک طرفه؛
- توسعه و تولید محتوا؛
- تحلیل اطلاعات مشتریان؛
- ابتکارات تجاری.
بازاریابی ابعادی همه چیز را فراهم میکند
اگرچه بازاریابی از سطح خبری به سطح تعاملی و پس از آن به سطح دیجیتال تغییر کرده است، اما هنوز هم تعداد زیادی از ظرفیتهای سازمانی جدای از یکدیگر عمل میکنند.بازاریابی ابعادی، روشهای سنتی، دیجیتال، مشتریمحور و سیستمهای کسبوکار را به صورت یکجا ارائه میکند. برای ایجاد این هماهنگی پلتفرمها باید از نقاط ارتباط با مشتری و تجهیزات متعددی پشتیبانی کنند.
بهتر است ساختارهای زمینهای دائماً اطلاعات، دادههای تصویری، ویدئویی و معاملات را در دسترس قرار دهند و صرفاً مبتنی بر این نباشد که مشتریان چه کسانی هستند، بلکه به مکان مشتریان، کارهایی که انجام میدهند وخواستههای احتمالی آینده آنان نیز توجه شود.