فروش برند،آگاهی از برند چیست
آگاهی از برند اولین مرحله آشنایی یک مخاطب با برند شماست. اما مهم است بدانید آگاهی از برند چیست و چطور به رشد کسبوکارها کمک میکند؟
این روزها بیشتر شرکتها به دنبال فروش بیشتر محصولات و خدماتشان هستند، روشهای زیادی هم وجود دارد تا شما بتوانید فروش سازمان یا کسبوکارتان را افزایش دهید. در سالهای قبل کسبوکارها برای حفظ ارتباط بین مشتری و خودشان یک کارت ویزیت به هر مشتری میدادند یا شماره و آدرس مغازه را روی پلاستیک چاپ میکردند. از طرفی برای این که بتوانند ارتباط خودشان با مشتری را هم حفظ کنند به روشهای مختلفی یک شماره تلفن از مشتری میگرفتند اما حالا که سهم زیادی از فروش به صورت آنلاین شده است چطور؟ آیا هنوز هم گرفتن یک سرنخ از مشتری امکانپذیر است و اگر امکانپذیر است آیا فایدهای هم دارد؟ در این مقاله میخواهیم در مورد این موضوع صحبت کنیم و آگاهی از برند را به شکل کاملی بررسی کنیم.
آگاهی از برند (brand awarness) چیست؟
قطعا برای شما هم پیش آمده است که به یک سوپرمارکت میروید و از فروشنده میخواهید تا یک بستنی از برند X به شما بدهد، این بدین خاطر است که شما آگاهی مناسبی از آن برند X دارید و مطمئن هستید که اجناس این برند از کیفیت معقولی برخوردار هستند. اگر محصولات و خدمات شما برای مشتری شناخته شده باشد احتمال فروش شما بیشتر میشود.اگر به برخی محصولات بازار دقت کرده باشید متوجه میشوید که بسیاری از آنها در طی چند ده سال اخیر بسته بندی یکسانی داشتهاند و همین امر یکی از مواردی است که باعث میشود مشتری در هر بار خرید با دیدن آن بسته بندی به سراغ انتخاب آن برود چرا که از کیفیت محصول اطمینان دارد (بسته بندی بیسکوییت ترد، سس دلپذیر، بستنیهای میهن، سویای سبحان، شیر پگاه از جمله این موارد هستند). از دیگر مثالهای این موضوع میتوان به شرکتهای «تاید» یا «پفک» اشاره کرد که محصولات این شرکتها اینقدر بین مردم محبوب شدند که (برای مثال) مشتریها در هنگام خرید از فروشگاه نمیگویند یک پودر شستوشو، بلکه می گویند یک تاید!
در حقیقت آگاهی درست از برند باعث میشود مشتری یک سرنخ از آن شرکت در ذهن داشته باشد و برای خرید مجدد به دنبال همان سرنخ برود. این سرنخ میتواند اسم آن محصول باشد یا حتی تصویر بستهبندی محصول. اگر مبانی آگاهی از برند به شکل اصولی در سازمان پیاده سازی شود میتوان مطمئن بود که این برند یک مزیت رقابتی بسیار هوشمندانه به دست میآورد که به سادگی قابل کپی کردن توسط رقبا نیست.
بیشتر بخوانید: اهمیت سرنخ یا لید (lead) در بازاریابی
«آگاهی از برند یک گام بالاتر از شناخت برند قرار میگیرد و مشتری با شنیدن نام آن برند تمامی احساسات برند و حتی محصولات برند را به خاطر میآورد که این موضوع میتواند نمونه بارز اعتمادسازی بین مشتریان باشد».
اهمیت آگاهی از برند برای کسب و کارها
همان طور که در قسمتهای بالا اشاره شد آگاهی از برند در بسیاری از موارد میتواند تضمینی برای فروش بالای خدمات و محصولات سازمان شما باشد اما حقیقت این است که فروش بالا تنها اهمیت آگاهی از برند نیست و موارد دیگری هم وجود دارد که آگاهی از برند را برای شرکتها و سازمانها الزامی میکند. در ادامه مطلب مهمترین مزایای آگاهی از برند را ذکر کردهایم.- برندسازی قدرتمند
- اعتماد مشتری به سایر محصولات و خدمات سازمان
- ایجاد یک اعتبار بالا در بازار مورد نظر
- اعتمادسازی بین مشتریان و کمک به وفادارسازی مشتری
- ایجاد تمایز نسبت به رقبا
انواع آگاهی برند
بسیاری از برندها تحقیقات زیادی انجام میدهند تا متوجه شوند که چه تعدادی از مخاطبان و کاربران با برند آنها آشنایی دارند. این کار کمک میکند تا متوجه شوید که چند درصد از بازارا هدف برند شما را میشناسند. آگاهی از برند ۲ مدل مختلف دارد که در ادامه این ۲ مدل را بررسی میکنیم:- تشخیص برند: تشخیص برند بیشتر در حوزه کالاهای زود مصرف یا همان FMCG کاربرد دارد اما به این معنا نیست که دیگر کسبوکارها نمیتوانند از آن استفاده کنند. در نوع تشخیص برند کاربر باید بتواند برند شما را در بین سایر برندهای موجود شناسایی کند. برای مثال وقتی در یک فروشگاه زنجیره یک ردیف شامل چندین برند پنیر وجود دارد و کاربر به صورت مستقیم به سراغ یکی از برندهای پنیر میرود و آن را انتخاب میکند به این معنا است که این شخص قادر به تشخیص برند است.
- بهیادآوری برند: یادآوری برند به معنای اندازه گیری توانایی مشتری در به یاد آوردن اسم برند است بدون اینکه لیست محصولات یا برندهای مرتبط در اختیار او قرار گیرد. در این نوع از آگاهی برند مشخص میشود که چه مقدار از کاربران قادرند برند شما را به یاد بیاورند و در ادامه محصولات و حوزه مورد فعالیت شما را ذکر کنند.
مدلهای آگاهی برند
آگاهی از برند مدلهای مختلفی دارد که شما به عنوان صاحب یک کسب و کار باید با این مدلها آشنایی داشته باشید. آشنایی با مدلهای مختلف آگاهی از برند کمک میکند تا بتوانید در زمانی سریعتر بر این موضوع مسلط شوید. برای این که بتوانید یک مشتری را به خرید مجدد از برند برسانید ۳ مرحله وجود دارد این این مراحل تحت عنوان مدلهای مختلف آگاهی از برند در ادامه ذکر شده است:- شناخت: در این مرحله برند یک محصول یا یکی از خدمات خود را برای ایجاد آگاهی از برند مشخص میکنید و برنامههای لازم را تدوین میکنید.
- اثر: در مرحله اثر مشتری تحت تاثیر محصول یا خدمت باکیفیت قرار میگیرد و به محصول یا خدمت شما علاقهمند میشود. در این مرحله امکان دارد محصول یا خدمت شما را به دیگران هم معرفی کند.
- رغبت: در این نوع از آگاهی برند که آخرین مرحله هم هست مشتری (کاربر) در بیشترین میزان رضایت قرار دارد و در این قسمت است که خرید مجدد از شما انجام میگیرد.
استراتژی های آگاهی از برند
آگاهی از برند هم مانند هر روش بازاریابی دیگر استراتژیهای خاص خود را دارد تا شما بتوانید در مسیر پیاده سازی آن موفق شوید. بسته به نوع اهداف شرکت استراتژیهای مختلفی اتخاذ میشود، به عبارت دیگر هر شرکتی که بخواهد آگاهی از برند را پیادهسازی کند باید استراتژیهای مختلف را بررسی کند و از بین آنها مناسبترین را انتخاب کند تا با کمترین هزینه و زمان به نتیجه دلخواه خود برسد. در ادامه این قسمت چند مورد از پرکاربردترین استراتژیهای آگاهی از برند را معرفی میکنیم.- برگزاری مسابقات مختلف در فضاهای آنلاین و آفلاین
- داستان سرایی برند
- تبلیغات کلیکی
- تبلیغات در شبکههای اجتماعی و استفاده از اینفلوئنسرها
- اسپانسرینگ مراسمات، جشنوارهها، پادکستها و رویدادهای تخصصی
- خرید رایگان در ازای معرفی یک مشتری
- تولید محتوای کاربردی و کاربرپسند برای کاربر
روشهای ایجاد آگاهی برند
روشهای ایجاد آگاهی از برند بسیار متوع است و دست شما برای ایجاد آگاهی برند کاملا باز است اما شما باید سراغ روشی بروید که در کمترین زمان و باکمترین هزینه شما را به مقصد میرساند. در ادامه مهمترین روشهای ایجاد آگاهی از برند را ذکر کردهایم:- استفاده از اینفلوئنسرها برای معرفی و تایید کیفیت خدمات و محصولات
- پشتیبانی و اسپانسر شدن در رویدادها
- تبلیغ و رپورتاژ در سایتهای مرتبط
- تبلیغات در سطح آنلاین و آفلاین
- فعالیت مستمر در فضای مجازی