آیا خودمان می توانیم ثبت برند نماییم ؟

تاریخ : 1348/11/10 نویسنده :admin3 بازدیدها : 213 موضوع : مقالات برند



با نگاهی به گذشته می‌توان گفت که برند از زمان‌های قدیم وجود داشته چرا که کارخانه‌های مختلف برای شناسایی محصولات خود و تمایز بین محصولات شرکت‌های مشابه از نشانه‌های خاص استفاده می‌کردند. امروزه نیز ثبت برند با توجه به رقابت زیادی که در بازار وجود دارد دارای اهمیت است و بسیاری از افراد پس از ثبت شرکت به دنبال شرکت برند هستند. برند به عنوان یک نام تجاری است که می‌تواند خدمات شرکت‌های مختلف را از یکدیگر متمایز کند.
برند دارای کاربردهای مختلفی است که مزایای آن باعث می‌شود تا مدیران کسب و کارهای مختلف به دنبال ثبت آن باشند. نام و نشان تجاری برای شناسایی یک کالا یا خدمات از یک فروشنده برای تمایز نمودن کالاها از کالاهای رقیب کاربرد دارد. سؤالی که در ذهن بسیاری از افراد وجود دارد این است که آیا خودمان می‌توانیم ثبت برند نماییم. در این نوشته می‌خواهیم در مورد این موضوع مطالب جالب توجهی را برای شما عزیزان همیشه همراه قرار دهیم.


اهمیت ثبت برند تجاری

باید توجه کنید شرکت‌هایی که به دنبال ثبت برند هستند می‌توانند از یک بستر قانونی از خدمات و محصولات خود به شکل مناسب حفاظت کنند. در واقع با توجه به قوانین در نظر گرفته شده افراد و شرکت‌هایی که برند خود را به ثبت می‌رسانند تحت حمایت قانون قرار گرفته و می‌توانند با خیال راحت محصولات خود را در بازار منتشر کنند. ثبت برند ضمانت می‌کند که مشتریان می‌توانند به آسانی محصولات را از هم تشخیص داده و برای جلوگیری از سوء استفاده‌های احتمالی کاربردی است.
ثبت برند تجاری نیز برای شرکت دارای اهمیت است چرا که وجود برند تجاری باعث می‌شود تا شرکت برای بهبود کیفیت محصولات خود تلاش کند و به دنبال حفظ کیفیت قبلی محصولات باشد. ثبت یک برند تجاری می‌تواند حق استعمال انحصاری علامت تجاری را برای شخص حقیقی یا حقوقی به دنبال داشته باشد و باعث جلوگیری از کلاه‌برداری‌های مختلف شود.

آیا خودمان می توانیم ثبت برند نماییم ؟

می‌توان گفت بله، اشخاص می‌توانند با فراهم کردن مدارک قانونی لازم به راحتی مراحل ثبت برند را طی کنند. با توجه به این که نحوه ثبت برند به صورت اینترنتی است افراد می‌توانند پس از اسکن کردن مدارک خواسته شده در وب سایت iripo.ssaa.ir به راحتی اقدام به ثبت برند نمایند. باید توجه داشته باشید که پیگیری مراحل ثبت علامت تجاری از طریق سامانه ذکر شده قابل انجام است و متقاضیان می‌توانند درخواست‌های خود را اعم از رفع، پرداخت حق الثبت، تمدید، انتقال و غیره از طریق سامانه فوق انجام دهند.
پس از ثبت درخواست متقاضی، مدارک درج شده در وب سایت توسط اداره مالکیت معنوی مورد بررسی قرار گرفته و در صورتی که علامت قابل ثبت باشد اجازه انتشار آن توسط سازمان مالکیت معنوی داده می‌شود و در صورت وجود هر گونه نقص، متقاضی باید مدارک خود را تکمیل کند. در صورتی که درخواست داده شده با شرایط اداره ثبت برند مغایرت داشته باشد، تقاضای فرد به صورت کلی رد می‌شود و قابل تجدیدنظر نیست.

مدارک لازم جهت ثبت علامت تجاری

همان طور که در بالا به آن اشاره شد، افراد می‌توانند مراحل ثبت برند را دنبال کنند و از جمله شرایط ثبت برند تجاری ، آماده کردن مدارک لازم جهت ثبت است. مدارک لازم جهت ثبت نشان تجاری برای اشخاص حقیقی و حقوقی به شرح زیر است:

شخص حقیقی

  • کپی شناسنامه و کارت ملی
  • کپی کارت بازرگانی (در صورتی که شخص بخواهد از نام لاتین برای برند خود استفاده نماید)
  • کپی مجوز فعالیت شرکت یا موسسه (پروانه تأسیس، پروانه ساخت، جواز کسب)

شخص حقوقی

  • کپی شناسنامه و کارت ملی
  • کپی آخرین تغییرات صورت گرفته در شرکت
  • کپی کارت بازرگانی (در صورتی که شخص بخواهد از نام لاتین برای برند خود استفاده نماید)
  • کپی مجوز فعالیت شرکت یا موسسه (پروانه تأسیس، پروانه ساخت، جواز کسب)
باید بیان کرد در صورتی که درخواست ثبت برند شامل تصویر یا نام لاتین نباشد، نیازی به ارائه کارت بازرگانی نیست.

اعتراض به ثبت برند ( علائم تجاری )

نشان تجاری به عنوان یک مشخصه برای محصولات و خدمات یک شرکت است که می‌تواند شامل تصویر، رقم، حرف، عبارت و مهر باشد که باعث ایجاد یک امتیاز برای محصولات و خدمات یک شرکت تجاری می‌شود. علاوه بر موارد گفته شده طبق عرف، کلمه نیز می‌تواند به عنوان یک نشان تجاری برای تمایز محصولات یک شرکت در نظر گرفته شود. وجود علامت تجاری برای فعالیت قانونی شرکت در یک بستر امن بسیار مهم است.
هر شخص یا تجار که به صورت قانونی دارای یک موسسه و شرکت است و دارای فعالیت تجاری است می‌تواند علامت تجاری مخصوص به خود را داشته باشد و برای داشتن یک نشان تجاری باید مراحل قانونی آن طی شود. طبق ماده 2 قانون ثبت علائم تجاری حق استفاده انحصاری علامت تجاری تنها برای شخصی است که علامت خود را در سایت اداره مالکیت معنوی به ثبت رسانده باشد.

اعتراض به ثبت برند و علائم تجاری

قطعاً علامت تجاری باعث می‌شود تا محصول و خدمات یک شرکت از سایر محصولات و خدمات شرکت‌های مشابه متمایز شود و دارای ارزش مالی زیادی برای شخص است. با ثبت یک برند تجاری، افراد دیگر نمی‌توانند از نشان تجاری ثبت شده به نفع خود استفاده کنند در غیر این صورت به مجازات محکوم می‌شوند. اگر شخصی تقاضای ثبت علامت بازرگانی داشته باشد و دیگری علامت درخواست شده را مشابه علامت ثبت شده‌ی خود بداند می‌تواند نسبت به این موضوع اعتراض خود را ثبت نماید. باید بدانید سیستم ثبت علامت تجاری در ایران به صورت اعلامی است.

اگر علامت درخواست شده، با علامت تجاری موجود در وب سایت مالکیت معنوی مشابه باشد، سازمان می‌تواند درخواست متقاضی را رد کند در غیر این صورت تشخیص موارد مختلف برای مشابه بودن علامت تجاری از اختیار سازمان اداره مالکیت معنوی خارج بوده و باید طبق قوانین دیگر مورد بررسی قرار بگیرد. افراد زیر می‌توانند نسبت به علامتی که تقاضای ثبت آن ارسال شده است یا به ثبت رسیده اعتراض کنند:
  • افرادی که علامت تقاضا شده را مشابه علامت تجاری خود می‌دانند
  • کسانی که مدعی هستند که علامت درخواست شده مشابه علامت آن‌ها بوده که باعث به اشتباه انداختن مصرف کننده می‌شود
اعتراض به علامت تجاری می‌تواند شامل سه بخش مختلف باشد که در ادامه به آن اشاره خواهیم داشت:

اعتراض قبل از ثبت برند و علامت تجاری

طبق قوانین در نظر گرفته شده برای اعتراض قبل از ثبت علامت تجاری باید حداکثر 30 روز قبل از انتشار آگهی مربوطه، اعتراض بیان شود. شخصی که به علامت تجاری فرد دیگری معترض است باید علاوه بر مشخص کردن نام، شغل، اقامتگاه خود در تهران، کلیه مدارک و دلایل خود را به همراه درخواست خود ضمیمه پرونده کند. در این بین اداره ثبت، وظیفه دارد تا ظرف مدت ده روز از تاریخ رسید اعتراض، پاسخ را به فرد ارسال کند. در صورتی که پاسخ دریافتی از سازمان، قانع کننده باشد پرونده بسته شده و در غیر این صورت می‌توان به دادگاه مراجعه کرد تا دعوی طبق مراجع قضایی مورد بررسی قرار گیرد.

اعتراض بعد از ثبت برند و علامت تجاری

اعتراض به ثبت علائم تجارتی دارای پیچیدگی‌های مخصوص به خود است. گاهی ممکن است شخص متوجه ثبت علامت تجاری مشابه علامت خود نشود و در زمان استفاده مصرف کننده عادی دچار گمراهی شود در این صورت طبق ماده 22 قانون ثبت علائم و اختراعات، شخص ذی‌نفع می‌تواند ظرف مدت سه سال بعد از تاریخ ثبت علامت تجاری نسبت به آن اعتراض نماید. اعتراض بعد از ثبت علامت تجاری به گونه‌ای است که شخص معترض باید مستقیم به دادگاه مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت نماید.

اعتراض به رد شدن تقاضای ثبت از طرف اداره مالکیت معنوی

یکی از وظایف مهم اداره مالکیت معنوی بررسی تقاضای ثبت متقاضیان است که آیا با شرایط و قوانین ثبت شده مطابقت دارد یا خیر. اگر این سازمان تشخیص دهد که علامت تقاضا شده مطابق با قوانین مربوطه نیست می‌تواند درخواست شخص را رد کند. قانون به شخص متقاضی این اختیار را می‌دهد که طبق ماده 7 قانون ثبت علائم و اختراعات در صورتی که تقاضای وی رد شود تا ده روز از تاریخ ابلاغ نتیجه می‌تواند به رئیس محکمه اول ابتدایی تهران مراجعه کرده و شکایت خود را مطرح کند.



09177755652