گام به گام توسعه برند
توسعه برند چیست؟
باور غلط بسیاری از افراد بر این است که اگر کسب و کار کنونی ما در حال حاضر به موفقیت رسیده است و مشتریان زیادی دارد، دیگر کار برندسازی به انتها رسیده است.این در حالی است که دنیا روزانه در حال تغییر است و شاید تمامی استراتژی های شما تا چند وقت دیگر، کاربرد خود را از دست دهد. بنابراین مبحث توسعه برند برای تمامی کسب و کارهای کوچک و بزرگ مهم است. شاید برای شما این سوال پیش بیاید که اصلا توسعه برند چیست؟
توسعه برند نوعی فرآیند استراتژیک است که به منظور خلق یا متمایز ساختن محصولات، خدمات و تصویر برند نسبت به رقیبان انجام می شود. همچنین توسعه نام تجاری، برای هم راستا کردن برند با اهداف کسب و کار شما و بهتر شدن ارتباط شما با مخاطبان است.
به تعبیر دیگر، توسعه برند نوعی استراتژی بازاریابی است که بر اساس آن، شرکت ها از برند خود برای تولید محصول جدید یا دسته بندی خاصی استفاده می کنند.
توجه داشته باشید که استراتژی توسعه برند فرآیندی متوالی است که در تمامی زمان های استراتژی استفاده می گردد. این موضوع سبب می شود که استراتژی توسعه برند در طول انجام کار، وابسته به برخی از عوامل دیگر، دچار تغییر و تحول شود.
مزایا توسعه برند چیست؟
همه کسب و کارها حتما تا به حال برای یک بار هم که شده به فکر بهبود و پیشرفت خود در بین رقیبان افتاده اند؛ چرا که مفهوم کلی توسعه برند، مربوط به بهبود نظر مشتریان نسبت به شما و افزایش فروش محصولات می شود.برند شما مشهور تر می شود.
اگر می خواهید به برندی مشهور و پر طرفدار تبدیل شوید، باید مسئله توسعه برند شخصی و کسب و کار را جدی بگیرید. برند شما با انجام استراتژی توسعه برند، به طول قابل توجهی در بین کسب و کارهای دیگر و مردم برجسته می شود. بنابراین با این کار، برند شما برای مخاطبان بیشتری قابل مشاهده است.اعتماد مردم به برند شما بیشتر می شود.
جلب اعتماد مردم عامل مهمی برای توسعه برند و خرید جذب آن ها به برند شما است. بنابراین توسعه برند به شما کمک می کند که در طول زمان محصولاتی را تولید کنید که مشتریان را راضی نگهداری کند.زمانی که محصولات تولیدی شما در تمامی زمان ها و با جدید تر شدن محصولات دیگر برند ها هم هنوز دارای کیفیت خوبی باشد، قطعا به عنوان برند موفق، اعتماد مردم بیشتر به شما جلب می شود.
ارزش برند شما بیشتر می شود.
ارزش برند یکی از مهمترین مواردی است که در تعیین قیمت محصولات آن برند تاثیر می گذارد. شما با گسترش برند این امکان را فراهم می کنید که میزان تلاش خود را برای پیشرفت محصولات به مشتریان نشان دهید. در نتیجه با توسعه مفید برند، به آن ها ثابت می شود که شما به کیفیت کار و ارزش برند اهمیت می دهید.باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود.
نکته مهم در توسعه برند، صرفه جویی در هزینه ها است. به طور کلی برای ساخت برند جدید، شما باید هزینه های زیادی را برای شخصیت برند و تبلیغات انجام دهید. در صورتی که با توسعه برند، می توانید در هزینه های بازاریابی و تبلیغات صرفه جویی کنید؛ چرا که در این صورت، همان کانال های ارتباطی استفاده شده در قبل، برای انواع توسعه برند محصول استفاده می شود.معایب توسعه برند چیست؟
درست است که توسعه برند باعث افزایش ارزش و جذب مشتریان می شود؛ اما اگر همین کار را به صورت نادرست انجام دهید، نتایج کاملا منفی را هم تجربه خواهید کرد. بنابراین برخی از معایب توسعه برند را در ادامه ارائه می دهیم:- در صورت عدم انجام صحیح شاخص توسعه برند، اعتماد مشتری به محصولات و خدمات برند شما از بین می رود.
- اعتبار و هویت برند شما با توسعه غیر اصولی برند از بین می رود.
- به دلیل ناشناخته بودن برند شما، ممکن است که مخاطبان خود را از دست بدهید.
- در بازار رقابتی شکست می خورید و میان تعداد زیادی از فروشندگان دیگر، فراموش خواهید شد.
- ارزش برند شما به طور قابل توجهی پایین تر می آید.
انواع توسعه برند چیست؟
به طور کلی توسعه برند، مربوط به استفاده از یک برند برای شروع و تبلیغات محصولات جدید می شود. توجه داشته باشید که روند توسعه برند برای کسب و کارهای گوناگون، به شکل های خاصی انجام می گردد. بنابراین لازم است که برای گسترش برند خود، انواع توسعه برند را بدانید:توسعه برند فرم محصول
زمانی که شما بخواهید تنها شکل محصول را تغیر دهید، از این مدل باید استفاده کنید؛ چرا که مدل فرم محصول این امکان را فراهم می کند که در رقابت بین محصولات یک دسته، محصولات برند شما پیروز میدان شود.نمونه ای از این مدل را می توانید در برند اسنیکرز مشاهده کنید. این مدل، ابتدا در زمینه شکلات فعالیت داشته است؛ اما پس از توسعه برند خود، بستنی چوبی را هم با این نام تولید کرده است. توجه داشته باشید که در مدل فرم محصول، با وجود تغییر شکل محصول، باز هم در دسته خاصی قرار می گیرد.
توسعه برند محصول همراه
این نوع توسعه بیشتر مربوط به کالاهایی می شود که نیاز به کالای کمکی برای استفاده دارند. در واقع محصولات همراه، کامل کننده محصولات اصلی هستند؛ اما جایگاه آن ها مربوط به دسته کلی است.توجه داشته باشید که محصولات مکمل هم زیر مجموعه محصولات اصلی قرار می گیرند. مثلا اگر شما در زمینه شوینده های بهداشتی فعالیت می کنید، می توانید علاوه بر تولید محصولات پاک کننده، وسایل مورد نیاز برای انجام آن ها را هم تولید کنید. نمونه ای از این مورد را می توانید در برند Colgate مشاهده کنید.
توسعه برند تخصص شرکت
مدل توسعه برند تخصص شرکت، در بین کسب و کارهای مختلف رواج بیشتری دارد. در این مدل، شرکت ها با انجام مدیریت برند اصولی، محصولات و تولیدات خود را افزایش می دهند و محصولات جدیدی با نام های خاصی را وارد بازار می کنند.این استراتژی برای کسانی مناسب است که قصد گسترش دادن محصولات خود را داشته باشند. مثل اگر در زمینه ساخت کامپیوتر فعالیت می کنید، می توانید تولید خود را در زمینه های تولید لپ تاپ و فلش مموری هم افزایش دهید.
توسعه برند مدل تمایز برند
برخی از برندها تنها با داشتن مزایای خاصی و تولیدات مخصوص به خود، به شکل منحصر به فردی ظاهر می شوند. بنابراین می توانند با استفاده از این امتیاز، در رقابت های دیگر و افزایش ارزش برند خود پیروز شوند. با این کار ارزش ویژه برند، به محصول جدیدی که طراحی شده است، انتقال پیدا می کند.توسعه برند مدل اعتبار برند
اگر شرکت شما دارای اعتبار و طرفداران زیادی در بین مشتریان است، مدل اعتبار برند گزینه مناسبی برای توسعه برند محسوب می شود. شما با استفاده از اعتبار و شخصیت برند خود می توانید محصولی غیر مرتبط با محصولات شرکت اصلی خود را هم تولید کنید.با این کار مشتریان به دلیل بالا بودن اعتبار شما، قطعا به خرید محصول جدید شرکت هم ترغیب می شوند. نمونه بارزی از این مدل توسعه را می توانید در شرکت BMW جستجو کنید. این شرکت ابتدا در زمینه تولید خودرو و موتور سیکلت فعالیت داشته است؛ اما امروزه فعالیت خود را در صنعت پوشاک و اکسسوری هم ادامه می دهد.
توسعه برند مدل انتقال اجزا
برخی از برندهای معروف با استفاده از کالاهای موفق قدیمی خود و پیاده سازی آن روی محصولات جدیدتر، این مدل توسعه برند را پیاده سازی می کنند. اصولا این اجزا و عناصر شامل رنگ، بو، ترکیب و طعم می شود.توجه داشته باشید که با وجود تغییر محصول، باید حتما ویژگی های خاصی در محصولات جدیدتر وجود داشته باشد. همچنین این که شما کدام یک از این عناصر قدیمی را برای تولیدات جدید خود به کار بگیرید، بستگی به شیوه زندگی و عقاید شما دارد.
مراحل توسعه برند چیست؟
با توجه به قسمت قبلی، شاید برای شما این سوال پیش بیاید که چگونه باید توسعه برند خود را انجام دهیم؟ آیا هر کدام از انواع توسعه برند، مراحل خاصی دارد؟ باید بگوییم که به طور کلی، برای آن که بتوانید برند خود را به خوبی توسعه دهید، باید مراحل توسعه برند را بدانید:کسب و کار خود را به خوبی بشناسید.
قبل از هر کاری باید اطلاعات جزئی و کامل درباره کسب و کار خود به دست بیاورید. برای این کار لازم است که نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدید ها و فرصت ها را بشناسید. توجه داشته باشید که این مرحله نه تنها در توسعه برند اهمیت دارد، بلکه برای پرسونال برندینگ هم اصل مهمی محسوب می شود. سوالات زیر در شناسایی برند به شما کمک بزرگی می کند:- هدف اصلی برند شما چیست؟
- موقعیت شما نسبت به رقیبان چگونه است؟
- رابطه شما با مخاطبان به چه صورت است؟
- محصولات شما برای رفع چه نیازی ساخته شده است؟
- چرا باید مخاطبان شما را برای خرید انتخاب کنند؟