برند مارکتینگ یا بازاریابی برند چیست؟

تاریخ : 1401/13/06 نویسنده :admin3 بازدیدها : 161 موضوع : مقالات برند



نام تجاری یا برند چیست؟

برند (Brand) یا نام تجاری در واقع تصویری است که از کسب و کار خودتان در ذهن مخاطب می‌سازید. پیشینه برند به قرن ۱۸ باز می‌گردد که گاوچران‌ها و دامداران آمریکایی برای اثبات مالکیت خود از داغی برای علامت‌گذاری روی دام‌ها استفاده می‌کردند. تقریباً همزمان با آن‌ها، کارخانه‌دارها نیز روی بسته‌های حاوی محصولات خود نشان کارخانه خود را قرار می‌دادند تا محصولات آن‌ها را با رقبا اشتباه نگیرند. این کارها مفهوم برند را شکل داد. به ساده‌ترین شکل می‌توان گفت برند در واقع هویت یک شرکت را منعکس می‌کند. در بازار اشباع شده و پر از تبلیغات امروزی، برند مفهومی بسیار پیچیده‌تر دارد. برند شامل محصولات یا خدمات، اهداف، چشم‌انداز، فرهنگ، ارزش‌ها و هر چیزی که مربوط به یک شرکت است می‌شود. شما باید برند خود را بشناسید تا کاری کنید که دیگران نیز برند شما را بشناسند.

برندینگ چیست؟

برندینگ روشی است که از طریق آن، یک برند یا محصول به مخاطبان معرفی می‌شود و در ذهن آنان باقی می‌ماند. برندینگ معمولا به‌وسیله کمپین‌های تبلیغاتی صورت می‌گیرد. از طریق این کمپین‌ها می‌توان هویت یک کسب و کار را به مشتریان ارائه کرد. همه اجزای کسب و کار، از لوگو و کارت ویزیت‌ گرفته تا نحوه تعامل با مشتری‌ها، بخشی از برندینگ محسوب می‌شوند. وقتی به نام‌های تجاری بزرگ فکر می‌کنید معمولا یک تصویر خاص در ذهن شما شکل می‌گیرد. مثلا به برندهای معروفی مانند بنز، آمازون، مایکروسافت، اپل و تسلا فکر کنید؛ با شنیدن هر کدام از این نام‌ها، بلافاصله یک تصویر در ذهن‌مان نقش می‌بندد. این تصویر دقیقا نتیجه استراتژی درستی است که این شرکت‌ها طی سال‌های متوالی در زمینه برندینگ به کار گرفته‌اند.
وقتی برندینگ به درستی شکل بگیرد، مشتریان به شما اعتماد می‌کنند. دیگر مهم نیست که چه چیزی به آنها تحویل می‌دهید. همه مطمئن هستند که اتومبیل‌های بنز کیفیت خیلی بالایی دارند. یا وقتی مایکروسافت یک نسخه جدید از سیستم عامل ویندوز را ارائه می‌کند همه به دنبال این هستند که هر چه زودتر آن را تهیه و نصب کنند. درباره آیفون‌های اپل هم لازم به گفتن نیست که با وجود قیمت‌های نجومی، چقدر تقاضا وجود دارد. البته لازم است به این نکته هم اشاره کنیم که برندینگ صرفا شامل تبلیغات نمی‌شود. مسلما برند بنز فقط با تبلیغ کردن به اینجا نرسیده است. کیفیت خودروهای این برند طی سال‌ها به مشتریانش ثابت شده و همین منجر به اعتماد کنونی آنان شده است. بنابراین کیفیت محصولات و خدمات نیز بخش مهمی از برندینگ به حساب می‌آید.

برند مارکتینگ چیست و چه اهمیتی دارد؟

حالا که برند را شناختید نوبت به برند مارکتینگ می‌رسد. برند مارکتینگ مفهوم بسیار گسترده‌ای دارد اما می‌توان این مفهوم را با اهداف آن توضیح داد: مهم‌ترین اهداف برند مارکتینگ افزایش آگاهی از برند، میزان دیده شدن برند و در نهایت شناخت کامل برند است. دقت کنید که برند مارکتینگ چیزی فراتر از تبلیغات و پروموشن است. بازاریابی برند با احساسات مشتری سر و کار دارد و به او در مورد برند شما آگاهی و شناخت می‌دهد.
مخاطبان شما باید بدانند که هدف برند شما چیست؟ چه ارزش‌هایی را دنبال می‌کند؟ محصولات شما چه ویژگی‌ها و مزایایی دارند؟ و کار برند مارکتیگ این است که بهترین پاسخ‌ها را برای این سؤالات پیدا کند. سیمون سینک خالق حلقه طلایی برند و استاد دانشگاه کلمبیا معتقد است مردم چیزی که شما می‌سازید را نمی‌خرند؛ بلکه دلیل ساخت آن محصول را می‌خرند! درک این جمله کمک زیادی به درک برند مارکتینگ می‌کند. حالا از خود سؤال کنید که چرا مردم تلفن‌های هوشمند اپل را می‌خرند؟

چگونه برند خودمان را بسازیم؟

اگر صاحب یک کسب و کار هستید، به هیچ عنوان نباید از اهمیت برند مارکتینگ غافل شوید. اما احتمال می‌پرسید: چگونه باید برند شویم؟ پاسخ به این سوال با چند جمله ممکن نیست. شاید با چند مقاله هم نتوان یک دستورالعمل قطعی برای برند شدن ارائه داد، چون برندینگ مبحث بسیار گسترده و پیچیده‌ای است و موارد متعددی را دربر می‌گیرد. اما در ادامه به چند نکته مهم اشاره می‌کنیم که در مسیر برند شدن حتما باید به آنها توجه کنید.

۱. هدف شرکت را مشخص کنید

قبل از هر چیز باید مشخص کنید که کسب و کار شما می‌خواهد برای چه هدفی شناخته شود. این همان مرحله‌ای است که تعیین می‌کنید چه تصویری از شما در ذهن مخاطب‌تان شکل می‌گیرد. پس از آنکه هدف را مشخص کردید، باید یک استراتژی تنظیم کنید تا این هدف را از طریق روش‌های مختلف به گوش مخاطب برسانید. همچنین هدف داشتن در کمپین‌های بازاریابی برند هم اهمیت زیادی دارد. مثلا باید بدانید که هدف شما از راه‌اندازی کمپین، افزایش فروش است یا می‌خواهید یک پیام خاص را انتقال دهید.

۲. مخاطبان خود را بشناسید

اگر مخاطب خود را به درستی نشناسید، هر کاری که در زمینه برند مارکتینگ انجام دهید بی‌نتیجه خواهد بود. باید بدانید که مشتریان شما چه کسانی هستند و چه نیازها و خواسته‌هایی دارند. شناخت مخاطب به شما کمک می‌کند تا بتوانید برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای کمپین خود داشته باشید و در مسیر درست حرکت کنید.

۳. پیام کمپین خود را تعیین کنید

وقتی یک کمپین برند مارکتینگ راه‌اندازی می‌کنید، یکی از اصلی‌ترین کارهایی که باید انجام دهید این است که پیام خود را مشخص کنید. باید توجه داشته باشید که چه پیامی به مخاطب می‌دهید. آیا می‌‌خواهید محصولات جدید خود را معرفی کنید؟ یا قصد دارید درباره اهداف و برنامه‌های آینده خود برای مخاطبان‌تان توضیح بدهید؟ پاسخ دادن به سوالاتی از این قبیل باعث می‌شود تا اول خودتان بدانید که می‌خواهید چه پیامی را انتقال دهید. در مرحله بعدی نیز باید برای نحوه انتقال این پیام برنامه‌ریزی نمایید.

۴. برای کمپین خود شخصیت بسازید

وقتی برندسازی را شروع می‌کنید، خیلی مهم است که مخاطب، شما را با یک یا چند المان مشخص به یاد بیاورد. این المان‌ها می‌توانند لوگو، یک رنگ خاص، یک نماد یا هر چیز دیگری باشند. از این طریق شخصیت برند شما در ذهن مخاطب می‌ماند. یعنی اگر در روی یک بنر تبلیغاتی، در شبکه‌های اجتماعی، در سایر وبسایت‌ها یا هر جای دیگری المان‌های مربوط به شما را ببیند، بلافاصله به یاد برند و شخصیت شما می‌افتد.

۵. از روش‌های مختلف برای برند مارکتینگ استفاده کنید

وقتی یک کمپین برند مارکتینگ را شروع می‌کنید، نباید تنها از یک کانال برای انتقال پیام خود استفاده کنید. شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات در سایر وبسایت‌ها، ایمیل مارکتینگ و هر راه دیگری که می‌شناسید را به کار بگیرید تا همه با کمپین شما آشنا شوند. وقتی مخاطبان ببیند که شما در همه جا حضور دارید، راحت‌تر به شما اعتماد می‌کنند و محصولات و سرویس‌های شما را مورد استفاده قرار می‌دهند.

۶. اهمیت بازاریابی محتوا را نادیده نگیرید

اگر می‌‌خواهید تاثیرگذار باشید، باید با محتوای جذاب این کار را انجام دهید. واقعیت این است که در فضای مجازی هیچ چیز به اندازه محتوای خوب، قدرتمند نیست. اگر می‌خواهید که کمپین برند مارکتینگ شما به سرعت رشد کند و فراگیر شود، باید روی تولید محتوای جذاب و قابل اشتراک‌گذاری تمرکز کنید. انتشار این نوع محتواها در شبکه‌های اجتماعی باعث می‌شود تا در مدتی کوتاه، تعداد مخاطبانی که پیام شما را می‌بینند چند برابر شوند.
برند چیزی فراتر از یک لوگو، تصویر یا شعار است. همان‌طور که گفتیم برند هویت و شخصیت شما را تعریف می‌کند. به همین دلیل هیچ کسب و کاری نمی‌تواند اهمیت برندسازی را نادیده بگیرد. در این مقاله سعی کردیم تا مهمترین نکات درباره برند مارکتینگ را بازگو کنیم. اگر می‌خواهید به یک برند شناخته شده تبدیل شوید باید استراتژی داشته باشید و از شیوه‌های مختلف دیجیتال مارکتینگ کمک بگیرید. اما فراموش نکنید که تصویر ذهنی مخاطب از کسب و کار شما یک شبه شکل نمی‌گیرد و این مورد تا حد زیادی به عملکرد خودتان در قبال مشتری‌ها بستگی دارد.


عناصر برند

با توجه به آنچه درباره برند گفته شد، برند فقط به یک نام تجاری خلاصه نخواهد شد و المان‌های مختلفی دارد که از جمله آن‌ها عبارتند از:

1. حوزه برند

حوزه برند خلاصه‌ای از اصلی‌ترین حقایق برند شما خواهد بود.
این بخش از فعالیت‌های انجام شده مانند تثبیت موقعیت برند و تحقیقات حاصل می‌شود.
حوزه برند شامل قسمت‌های مختلفی از جمله چشم انداز، ماموریت، ارزش‌ها، اهداف استراتژیک، هدف نهایی و اهداف کوتاه مدت می‌شود.

2. فرهنگ سازمانی

از جمله عناصر برند می‌توان به فرهنگ سازمانی اشاره کرد.
فرهنگ سازمانی در واقع روح اهداف شما و محل الهام تمامی محرک‌هایی خواهد بود که حرکت برند شما را به همراه دارد.
این قسمت بر ارزش‌های اصلی برند استوار خواهد بود و راه و روش چگونگی تعامل برند شما با دنیا را نشان می‌دهد.

3. شخصیت

شخصیت به معنای طیفی از احساسات، الگوهای رفتاری و افکار بوده که وجود آن برای هر برد ضروری است.
شخصیت چیزی است که باعث وفاداری و ایجاد رابطه با مشتریان می‌شود.

4. معماری

معماری برند در واقع اسامی، نمادها، نشانه‌ها، رنگ‌ها و زبان بصری یک برند را شامل می‌شود.
این موضوع کاملا هدفمند بوده و بر اساس تجربه مشتریان ایجاد می‌شود.

5. نام تجاری

نام تجاری اولین چیزی است که مخاطبان در سراسر جهان آن را مشاهده می‌کنند.
به همین دلیل باید با معنی و ارزشمند باشد.

6. هویت

هویت چیزی فراتر از نشان تجاری یا لوگو شما است.
در واقع، مجموعه‌ای از حقایقی است که پیرامون جایگاه سازی برند شما ایجاد می‌شود.

7. لحن و پیام

شما به عنوان یک شرکت یا فرد برای اینکه بتوانید با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید، نیاز به لحن و پیام خواهید داشت.
برخورداری از لحن و پیام مشخص باعث متمایز شدن شما با رقبای دیگر می‌شود.
در این صورت شناسایی شما از جانب مخاطبان آسان‌تر خواهد بود.

8. وب‌سایت

با توجه به اهمیتی روز افزون اینترنت در سراسر جهان، وب‌سایت نیز به یکی از مهم‌ترین عناصر برند و ارکان اصلی آن تبدیل شده است.
شما باید یک سایت با طراحی کاربری خوب و محتوای تعاملی داشته باشید؛چون مخاطب می‌تواند به پویایی شما پی برده و ارتباط بهتری با شما برقرار کند.

قدرت برند چیست

قدرت برند ارزشی است که توسط برند به وجود می‌آید و در واقع اصطلاحی بازاریابی بوده که بیانگر درک مصرف کنندگان از برند مورد نظر است. هرچند تعریف قدرت برند در سازمان‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است ولی بسیاری از صاحبان کسب و کارها، قدرت برند را ارزشی می‌دانند که یک شرکت با توجه به اعتبار و نام خود در میان مخاطبان به دلیل عرضه محصولات با کیفیت و ارزشمند، به دست می‌آورد.
به طور کلی زمانی که مصرف کنندگان احترام زیادی برای برند در نظر بگیرند، در رابطه با کیفیت و قیمت محصولات آن تفکر مثبتی خواهند داشت.
در چنین شرایطی می‌توان گفت که شرکت از قدرت برند برخوردار است.
برای مطالعه بیشتر در این زمینه به مقاله اصول برند سازی مراجعه کنید.

فاکتورهای تاثیرگذار در ایجاد قدرت برند

برای شکل گیری قدرت برند، فاکتورها و عناصر تاثیرگذار بسیاری وجود دارد.
اما 4 فاکتور درک مخاطب از برند، آگاهی از برند، وفاداری به برند و وابستگی‌های برند از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
  • درک مخاطب از برند

اولین فاکتور تاثیرگذار بر قدرت برند، میزان درک و برداشت مخاطب از برند کسب و کار است.
مشتریان معمولا کیفیت و کارایی کلی یک محصول را در مقابل محصول رقیب به منظور رفع نیازها و خواسته‌های خود مورد سنجش قرار می‌دهند.
سپس به جنبه‌های دیگر محصول می‌پردارند.
به همین دلیل می‌توان گفت که کیفیت معمولا عاملی ادارکی و نسبی است که نمی‌توان آن را به تمامی مشتریان تعمیم داد.
از این رو میزان درک مخاطب از برند نیز نسبی خواهد بود.
  • آگاهی از برند

آگاهی از برند برای موفقیت صاحبان کسب و کار نقش کلیدی ایفا می‌کند؛
زیرا باعث تعیین و ایجاد تصورات ذهنی مخاطب نسبت به محصولات خواهد شد.
به طور مثال اگر فردی تصمیم به خرید تلفن همراه بگیرد، اولین برندی که به ذهن او بیاید توانسته به خوبی آگاهی از خود را در ذهن مخاطب ایجاد کند.
آگاهی از برند این امکان را فراهم می‌آورد تا شرکت مورد نظر بتواند توانایی کافی برای ایجاد تقاضا در بازار هدف خود را داشته باشد.
  • وفاداری به برند

در حقیقت مشتریانی که عاشق محصول یا خدمات برند شما هستند، به آن وابستگی عاطفی پیدا می‌کنند و حاضرند بارها و بارها محصول شما را خریداری کرده و به آن وفادار باشند.
وجود چنین مشتریانی برای شما افزایش درآمد و همچنین افزایش قدرت برند را به همراه خواهد داشت.
  • وابستگی‌های برند

وابستگی‌های برند در واقع ویژگی‌هایی از برند هستند که در ذهن مخاطب پر رنگ‌تر بوده و او با شنیدن نام برند شما به یاد آن‌ها خواهد افتاد.
با توجه به اهمیتی که وابستگی‌های برند از آن برخوردار هستند،‌ وجود آن‌ها می‌تواند روی قدرت برند تاثیرگذار باشد.


09177755652