هویت برند چه نقشی در توسعه برند دارد؟
چگونه می توانیم در سال 2020، با کمک یک برندینگ قوی برای برند خود هویتی منحصر به فرد و به یاد ماندنی ایجاد کنیم؟ امروزه، اصطلاحاتی نظیر برند و لوگو به نوعی به عنوان معادل به کار می روند. نا گفته پیدا است که لوگوی هر سازمان نماد کسب و کار و تجارت آن است، با این حال، کلیت یک برند نیست. در واقع، درست کردن لوگو تنها گام کوچکی است که در جهت برندینگ و توسعه و ایجاد هویت برند برداشته می شود.
در دنیای کنونی، میلیون ها یا شاید بهتر باشد بگوییم میلیاردها شغل و حرفه وجود دارند که همگی تلاش می کنند تا یک تجربه مشتری عالی ارائه دهند و اسم و رسمی برای خود به هم بزنند. برندینگ قوی و ایجاد یک برند قدرتمند یکی از مهم ترین مسائل پیش روی کسب و کارهای امروزی است؛ چرا که با این روش می توانند خود را از سایر رقیبان متمایز کرده و به مخاطبان بهتر بشناسانند.
اگر شما هم جزو افرادی هستید که تلاش می کنند برای نخستین بار هویت برند خود یا یکی از مشتریان خویش را توسعه دهند، لازم است ابتدا با مفهوم برند آشنا شده و درک کنید که انجام برندینگ و ایجاد یک برند به چه عناصری نیازمند است. متاسفانه، این کار چندان هم ساده نیست و با انتخاب نام و چسباندن آن در گوشه و کنار و بر روی یک سری کالاها تفاوت دارد.
نام تجاری یا برند، در اصل بخش مهمی از هویت برند است که خود یکی از اصلی ترین بخش های برندینگ به حساب می آید. این نام برگرفته از حوزه فعالیت و کسب و کار شما بوده و معرف محصولات یا خدماتی است که توسط برند شما ارائه می شوند.
هویت برند چیست؟
هویت برند عبارت از ارزش ها، نحوه ارتباط با محصول، ارتباط با مخاطب و در اصل همان احساسی است که تمایل دارید افراد در تعامل با برند شما آن را تجربه کنند. در واقع، هویت برند را می توان به عنوان شخصیت کسب و کار و وعده ای دانست که برای محقق کردن آن تلاش می کنید تا بتوانید میزان وفاداری مشتری و نرخ حفظ مشتری را افزایش دهید. به قول Jeff Bezos، «برندینگ یعنی همان چیزی که مردم پشت سر شما می گویند.»به خاطر داشته باشید که نام تجاری شما، تا مدت ها پس از اتمام فرآیند فروش بر مشتریان شما تأثیر می گذارد. هویت برند در اصل، شکل دادن و روح بخشیدن به این تأثیرات و تصورات است.
مثال هویت برند
به احتمال قوی، با شنیدن نام Coca-Cola تصویر لوگوی معروف آن هم در ذهن شما نقش می بندد. با این حال، برندینگ کوکاکولا به اندازه ای قوی است که با شنیدن نام آن، ممکن است رنگ قرمز، شعارهای تبلیغاتی کوکاکولا که تا به حال شنیده اید و یا فونت روبان مانند آن هم در ذهن شما تداعی شود. هویت برند کوکاکولا از دو مولفه تشکیل شده است:رنگ سرخ، نماد اعتماد به نفس بوده و این احساس را به مخاطبان و خریداران این نوشیدنی هم منتقل می کند. این در حالی است که نوع فونت به لذت و سرخوشی حاصل از نوشیدن آن اشاره می کند. شاید بتوان این موضوع را چنین بیان کرد. قهوه یک از نوشیدنی هایی است که قبل از رفتن به محل کار می نوشید تا هوشیار شوید. ولی کوکاکولا یکی از نوشیدنی هایی است که بعد از کار از آن استفاده می کنید تا لذت ببرید. این، همان چهره برند است که خود از برندینگ قوی نشأت گرفته است.
از طرف دیگر، این شرکت نوشیدنی های خود را در بطری های منحصر به فردی عرضه کرده و به مخاطب این پیام را منتقل می کند که اهل تقلید نیستند. این روش برندینگ کمک می کند تا مخاطب به شکل روزافزونی به برند اعتماد کند. بنابراین، همانطور که مشاهده می کنید اینها عناصری هستند که دست به دست هم در کنار لوگو، برند کوکاکولا را تشکیل می دهند و یک تجربه مشتری منحصر به فرد را ارائه می دهند.
اهمیت هویت برند در چیست؟
هویت برند تجسم کلیه عناصر و فعالیت های برند شما است. به گفته شرکت طراحی Purely Branded، «برندینگ قوی موجب می شود که هویت برند تجسم یافته و در ذهن و قلب مصرف کنندگان به تکامل برسد.» بنابراین، برندینگ و هویت برند را می توان از مهم ترین عوامل موثر در آینده تجاری یک برند دانست.بنابراین، اگر برند شما حرفی برای گفتن دارد باید از خود سوال کنید که چگونه می توانید مانند برندهای قدرتمندی نظیر کوکاکولا رفتار کنید؟ چگونه می توانید همان عناصر را در برندینگ نام تجاری خود هم به کار ببرید؟ در این جا، با پنج مولفه ای آشنا خواهید شد که به توسعه نام تجاری و برندینگ آن کمک می کنند. در نهایت، متوجه خواهید شد که این عناصر از چه جهت برای کسب و کار شما حائز اهمیت هستند.
1- چهره کسب و کار
لوگو در اصل، همان چهره برند است که کلیه مقاصد و اهداف آن را متجلی می کند. به این ترتیب، لازم است که لوگوی یک نام تجاری چیزی بیش تر از یک تصویر جالب باشد. لوگو در معرفی هویت برند سهم به سزایی را برعهده داشته و یکی از مهم ترین عناصر برندینگ به شمار می رود.2- اعتماد و اعتبار برند
یک برندینگ قوی نه تنها هویت برند شما را به یاد ماندنی می کند، بلکه اعتبار نام تجاری را در بازار افزایش می دهد. برندینگ، چهره برند را به تدریج تثبیت کرده و به مرور آن را حفظ می کند. به این ترتیب، با گذشت زمان اعتبار برند در بین رقیبان افزایش یافته و مصرف کنندگان به شکل روز افزونی به آن اعتماد می کنند.3- تاثیر تبلیغات
تا این جا با مفهوم هویت برند و نقش برندینگ در ایجاد آن آشنا شدیم. لازم است بدانید که تبلیغات نام تجاری شما در اصل با الگو برداری از هویت برند شما انجام می گیرد. هر نوع تبلیغاتی، اعم از چاپی، آنلاین یا آگهی های یوتیوب، همگی منعکس کننده چهره و هویت برند شما بوده و از آن الهام می گیرند. بنابراین، می توان گفت که یک برندینگ قوی با ارائه بهترین چهره و هویت ممکن به ارتقاء اعتبار و افزایش اعتماد به برند کمک کرده و در نهایت، تأثیر آن را بر مخاطبان و مشتریان بالقوه دو چندان می کند و موجب جذب مشتری جدید می شود.4- ماموریت سازمان
بدون ایجاد هویت برند هرگز نمی توانید بیانیه مأموریت سازمان خود را تهیه کنید. یعنی، شما با ایجاد چهره ای شاخص به برند خود هویت می بخشید. هویت برند هم به نوبه خود، اهداف و مأموریت سازمان شما را تعیین می کند. بنابراین، به جرات می توان گفت که برندینگ در بیان ماموریت سازمان و تعیین آن نیز نقش به سزایی ایفا می کند.5- جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان موجود
برندینگ قوی، هویت، چهره و اعتبار خوبی برای برند ایجاد کرده و شرایطی را ایجاد می کند که نام تجاری بتواند بیانیه ماموریت خود را تهیه کرده و اعتماد عمومی را به خود جلب کند. به این ترتیب، نام تجاری مذکور می تواند افراد گوناگونی که با محصولات و خدمات ارائه شده ارتباط برقرار می کنند را به خود جذب کند. با این حال، این افراد تنها در صورتی به مشتری تبدیل خواهند شد که قادر باشند با هویت برند ارتباط برقرار کرده و به آن احساس تعلق خاطر داشته باشند. یک محصول خوب مشتری ایجاد می کند؛ این در حالی است که یک برند خوب افراد را به طرفداران خود تبدیل می کند.اگر شما هم تمایل دارید که کسب و کاری شناخته شده و برندی محبوب داشته باشید باید از الگوی یاد شده تبعیت کنید. بنابراین، لازم است فرآیند برندینگ را جدی گرفته و کلیه مراحل آن را به اجرا درآورید.
روش ایجاد هویت برند
- درباره مخاطبان، ارزش پیشنهادی و رقابت پیش روی خود تحقیق کنید.
- برای برند یک لوگو و یک ساختار تهیه کنید.
- لحن و صدای محتوای به کار رفته در تبلیغات و رسانه های اجتماعی را یکپارچه کرده و از آن برای تجسم و برقراری ارتباط برند با مخاطبان بهره جویید.
- نبایدها را به خوبی بشناسید و از آنها اجتناب کنید.
- به طور دائم بر برند خویش نظارت داشته باشید تا هویت برند خدشه دار نشود.
1- درباره مخاطبان، ارزش پیشنهادی و رقابت پیش روی خود تحقیق کنید.
آغاز یک کسب و کار هم درست مانند هر کار دیگری ابتدا به انجام تحقیقات کافی نیازمند است. بنابراین، پیش از هر چیز لازم است موارد زیر را به خوبی ارزیابی کنید.مخاطب
ارزش پیشنهادی و رقابت
مأموریت
شخصیت
تحلیل سوات (SWOT Analysis)
معنای سوات (SWOT) عبارت است از:
نقاط قوت (Strengths): مزایا و ویژگی های مثبتی که کسب و کار شما را از تجارت رقیبانتان متمایز می کند.
نقاط ضعف (Weaknesses): خصوصیاتی که به عنوان مضرات و اشکالات کسب و کار شما به حساب می آیند.
فرصت ها (Opportunities): تغییر و تحولات و روندهایی که در صنعت حوزه فعالیت شما روی داده و فرصت هایی را پیش روی تجارت شما قرار می دهند.
خطرات و تهدیدها (Threats): عناصر موجود در صنعت یا محیط زیست که ممکن است کسب و کار شما را با مشکل مواجه کنند.
2- برای برند خود یک لوگو و ساختار ایجاد کنید.
پس از شناخت و درک مزایا و معایب برند، زمان آن رسیده که به برند خود حیات بخشید. به قول یکی از طراحان گرافیک به نام Paul Rand، «طراحی، سفیر خاموش برند شما است.» در این جا، لازم است با موارد زیر آشنایی یابید:لوگو
فرم جالب
رنگ و فونت
انتخاب فونت مناسب هم یکی از عناصر تاثیرگذار در برندینگ به شمار می رود. این امر می تواند مانند یک شمشیر دو لبه عمل کند. چرا که پیروی از سبک ها و روندهای رایج همیشه کارساز نیست. منظور این است که لوگو، وبسایت و کلیه اسناد و مدارک ایجاد شده توسط برند باید از فونت و تکنیک های تایپوگرافی مشابهی برخوردار باشند. به عنوان مثال، کافی است به وبسایت و تبلیغات Nike نگاهی بیندازید تا متوجه شوید که در همه جنبه های کسب و کار خود این موضوع را رعایت کرده و از سبک و سیاق یکسانی تبعیت کرده است.
ساختار
ثبات
انعطاف پذیری
مستند سازی
3- لحن و صدای محتوای به کار رفته در تبلیغات و رسانه های اجتماعی را یکپارچه کرده و از آن برای برقراری ارتباط برند با مخاطبان بهره جویید.
پس از ایجاد برند و انجام تمام اقدامات لازم برای توسعه آن، می توانید نام تجاری خود را به جامعه معرفی کنید. برای انجام این کار به شیوه ای موفقیت آمیز، لازم است محتوایی با کیفیت را برای نام تجاری خود فراهم کنید. Patrick Shea در کتاب الکترونیکی HubSpot درباره برندینگ (Branding in the Inbound Age) می نویسد، «در دنیای امروز و با توجه به دسترسی آنلاین به محتوا، می توان گفت که محتوای شما در واقع، نقش فروشنده، فروشگاه و واحد بازاریابی شما را ایفا می کند. محتوا داستان شما است؛ هر مطلبی که منتشر می کنید بر برند شما تأثیر گذاشته و بخشی از داستان آن را تعریف می کند.»لحن
برقراری ارتباط و برانگیختن عواطف
تبلیغات
رسانه های اجتماعی
رسانه های اجتماعی فرصت مغتنمی برای برقراری ارتباط عاطفی با مخاطبان و گفتگو با آنها را فراهم کرده اند. در فضای مجازی و در شبکه های اجتماعی، هر جا که نامی از شما برده شود، ملزم به پاسخگویی هستید؛ انجام این کار به برندینگ و افزایش اعتبار برند کمک خواهد کرد و میزان وفاداری مشتری را افزایش خواهد داد .
4- نبایدها را نیز به خوبی بشناسید و از آنها اجتناب کنید.
آشنایی با نبایدهای برندینگ به شما کمک می کند تا از انجام اشتباهات رایج اجتناب کرده و احتمال شکست برند را کاهش دهید.از ارائه پیام نامفهوم و مبهم اجتناب کنید
از تقلید و کپی کردن اجتناب کنید
از عدم هماهنگی و انسجام میان فضای آنلاین و آفلاین اجتناب کنید:
5- به طور دائم بر برند خویش نظارت داشته باشید تا هویت برند خدشه دار نشود.
بدون دنبال کردن شاخص های عملکرد کلیدی (KPI) و سایر جنبه های بازاریابی، اطمینان از صحت و سقم عملکرد برند کار بسیار دشواری است. برای نظارت و کنترل برند و آگاهی از نظران و عقاید افراد درباره برندینگ و برندتان می توانید از Google Analytics، انجام نظرسنجی، بررسی اظهار نظرها و بحث های موجود در رسانه های اجتماعی و مواردی از این قبیل بهره جویید.انجام این کار فرصتی را در اختیار شما قرار می دهد تا در صورت لزوم بتوانید تغییرات و تحولات مورد نیاز را در برندتان اعمال کنید. یک برندینگ قوی و ایجاد یک برند به یاد ماندنی، نیازمند استفاده مستمر از رنگ، فونت، تصاویر و لحنی مناسب و یکپارچه است. با کمک یک برندینگ قوی، لوگوی سازمان شما چیزی بیش از یک نام یا نماد بوده و مصرف کنندگان به محض برخورد با آن، کسب و کارتان را شناسایی کرده و پیام شما را خواهند یافت.