فروش برند تجاری و مراحل ثبت برند
برند یا علامت تجاری؟
وقتی شما برند مخصوص خود را ثبت میکنید خدمات و محصولات خود را در چارچوب آن و با ویژگیهای مشخص معرفی میکنید.برای مثال دو برند دامداران و میهن را درنظر بگیرید. هردو محصولات مشابهی را در حوزه لبنیات تولید میکنند. اما هرکدام مشتریان مخصوص خود را دارند. زیرا کیفیت و نوع محصولات هرکدام با دیگری متفاوت است و سلیقه هرشخصی ممکن است یکی از آنها را انتخاب کند. ثبت برند مواد غذایی میتواند این تفاوتها را بهتر نشان بدهد.
شاید بتوان گفت در دنیای امروز ثبت برند تجاری یکی از ضروریات کسب و کار و تجارت است. در این صورت مخاطبین، محصولات و خدمات شما را با آن برند میشناسند. اگر بتوانید سطح کیفی محصولات یا خدمات خود را در حد مطلوبی نگه دارید، مشتریان خاص خود را خواهید داشت و ممکن است عدهای برند شما را بر سایر برندهای مشابه ترجیح بدهند.
ثبت برند تجاری در ایران
هر یکی از اشخاص حقیقی و حقوقی که خدمات یا محصولات خود را دارند میتوانند نسبت به ثبت برند تجاری در ایران اقدام کنند.شرکتی را تصور کنید که مراحل ثبت شرکت خود را در اداره ثبت شرکتها انجام داده است و اکنون به صورت قانونی به فعالیت خود ادامه میدهد. اگر برندی به نام این شرکت به ثبت نرسیده باشد، میتواند پس از ثبت شرکت اقدامات مربوط به ثبت برند تجاری خود را نیز انجام بدهد. یا پس از گذشت مدتی فعالیت، وقتی مطمئن شد که میتواند با موفقیت وارد رقابت با سایر شرکتها شود، آنگاه نسبت به ثبت برند خود اقدام کند.
علاوه بر این اشخاص حقیقی نیز میتوانند برند را به نام خود به ثبت برسانند. یعنی برای ثبت برند لزوما نیازی به ثبت شرکت نیست. ممکن است فردی عروسکهای دستدوز تولید کند و بخواهد این عروسکها را به نام خود به ثبت برساند.
در توضیح ثبت برند در ایران ابتدا به تعریف برند می پردازیم. برند، نام تجاری و علامت تجاری عبارت از اصطلاح، نشانه، نماد، طرح یا ترکیبی از اینها می باشد. نام و علامت تجاری به منظور شناساندن محصولات یا خدمات شرکت ها از یکدیگر کاربرد دارد. برند در عین حال که یک واژه خاص می باشد و چیزی بیش از یک کلمه نیست اما وجه تمایز با دیگر شرکتهای رقیب می باشد.به طور کلی نام تجاری باید دارای شرایط زیر باشد:
- بیانگر کیفیت و امتیازات محصول باشد.
- تلفظ آسان داشته باشد. حد المکان کوتاه باشد.
- متمایز و مشخص باشد.
- ترجمه آن به زبان انگلیسی آسان باشد.
- باید بتوان آن را ثبت کرد و تحت حمایت قانونی قرار داد.
- وفاداری مصرف کنندگان
- پنداشت مشتری نسبت به کیفیت
- توجه و حمایت زیاد از جانب مصرف کننده
- آگاهی مردم از این نام و نشان
گام اول ثبت برند
ابتدا لازم است که برای انتخاب نام برند چند نکته مهم را در نظر گرفت. اول اینکه اسامی مشهور را نمی توان ثبت کرد.در ضمن اگر نام انتخابی با نام برند دیگری بیش از ۵۰% تشابه داشته باشد نیز قابل ثبت نمی باشد.
البته این حالت در طبقات مربوط به مواد غذایی، آشامیدنی، سلولزی، ایمنی، لوازم خانگی، آرایشی و بهداشتی بیشتر اتفاق می افتد.
یکی از مواردی که در ثبت برند ممنوع می باشد، استفاده از نام مناطق جغرافیایی می باشد.
بنابراین برای جلوگیری از رد نام، می توان از نام های مختلط و چند سیلابی برای ثبت برند در طبقه شلوغ، استفاده کرد.
اگر برندی که می خواهید ثبت کنید داری لوگو نیز باشد، بهتر است از طرح های ساده و قابل فهم و زیرکانه استفاده نمود. به طور کلی ثبت برند به شکل حقیقی یا حقوقی انجام می گیرد.
شما می توانید از یک برند هم نام فارسی آن را ثبت کنید و هم نام انگلیسی آن را. برای انتخاب نام برند شئونات اسلامی را باید حتما مد نظر داشت زیرا در غیر این صورت با اخطال مواجه خواهید شد.
اگر برند شما ثبت شده باشد ولی به شکل زیرکانه یا متقلبانه ای شبیه به یکی از برندهای مشهور باشد، این موضوع از طرف صاحبان برند قابل شناسایی می باشد و حتی اگر ثبت هم شده باشد، قابلیت ابطال یا برگشت دارند.
برای انتخاب یک نام درست و داشتن اطلاعات لازم و کافی می توانید از مشاوران دپارتمان ثبت برند تهران ثبت استفاده نمایید.
ثبت برند ، گام دوم
بعد از انتخاب نام برند با موازین گفته شده، باید برند را ثبت نمود. برای ثبت برند در ایران باید استعلام برند کرد تا تکراری بودن یا تشابه آن مشخص شود.سپس اظهارنامه شما در سامانه اداره مالکیت صنعتی ثبت می شود. بعد از ۴۵ تا نهایت ۹۰ روز پس از ثبت اظهارنامه، کارشناسان اداره مالکیت صنعتی نظر نهایی خود را برای ثبت برند در ایران به آگاهی شما می رسانند.
بعد از تایید نام، آگهی تقاضا برای ثبت برند در ایران صادرخواهد گردید. البته تا ۳۰ روز بعد از چاپ آگهی تقاضا می توان اعتراض کرد. اگر اعتراض نباشد آگهی دوم در روزنامه رسمی چاپ می شود و در آخر گواهی ثبت برند ۱۰ ساله صادر می شود که تحویل مالک برند می گردد.
مدارک لازم برای ثبت برند
از آن جایی که ثبت شرکت هم برای افراد حقوقی و هم برای افراد حقیقی مجاز است ثبت برند نیز از این قاعده مستثنا نیست اما مدارکی که اشخاص حقیقی و حقوقی باید ارائه کنند متفاوت از یکدیگر هستند مدارک فوق به شرح زیر می باشند:مدارک لازم برای ثبت برند اشخاص حقیقی
- ارائه یک نمونه از تصویر آماده شده برند در ابعاد ۱۰ *۱۰
- ارائه گواهی مبنی بر مجوز فعالیت شرکت که می تواند شامل پروانه کسب، جواز تاسیس، کارت بازرگانی و… باشد
- ارائه کپی از کارت ملی و شناسنامه
- در صورتی که موسس شرکت دارای کارت بازرگانی باشد که از حروف لاتین نوشته شده باشد ارائه کپی از آن الزامی است.
- در صورتی که امورات مربوط به ثبت شرکت به یک وکیل سپرده شده است ارائه وکالتنامه رسمی الزامی می باشد.
- ارائه کپی از شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضای هیئت مدیره و نماینده منتخب هیئت مدیره
- ارائه کپی از روزنامه رسمی که مربوط به تاسیس شرکت است
- ارائه کپی از روزنامه رسمی مرتبط با آخرین تغییرات شرکت لازم به ذکر است که از آخرین تغییرات شرکت نباید بیش از دوسال گذشته باشد
- ارائه یک تصویر از برند، در صورتی که سه بعدی باشد باید از زوایای مختلف این تصاویر گرفته شوند.