برند و برندسازی چیست و چه فرآیندی دارد؟

تاریخ : 1348/11/10 نویسنده :admin2 بازدیدها : 375 موضوع : مقالات برند

برند و برندسازی چیست و چه فرآیندی دارد؟


برند (Brand) چیست؟

برندبه معنای آرم، مارک و یا آن نشانی است که یک مجموعه سازمان‌یافته، شرکت، موسسه و به واسطه آن شناخته می‌شود

برند که در زبان انگلیسیBrandنگارش می‌شود، به معنای آرم، مارک و یا آن نشانی است که یک مجموعه سازمان‌یافته، شرکت، موسسه و به واسطه آن شناخته می‌شود. برند شما ترکیبی از یک اسم خاص و یک لوگو خاص است. برند به‌تنهایی یک اسم نیست و به‌تنهایی فقط یک لوگو هم نیست. عنوان برند به‌نوعی هویت یک شرکت را مشخص می‌کند و این اسم باید در راستای اهداف و برنامه‌های آن شرکت انتخاب شود. ترکیب یک اسم مناسب با یک لوگو مناسب‌تر و بازاریابی بر اساس آن، باعث می‌شود که برند شما شناخته شود و حتی می‌تواند تا جایی پیش‌ برود که هر کس با شنیدن نام برند به یاد محصول آن بیافتد.

در مسایل حقوقی برند یک عنوان شناسنامه‌دار بوده و دارای مالک است. تمامی برندها در هر کشوری ثبت می‌شوند و مالک آن می‌تواند یک فرد حقیقی و یا یک شرکت باشد. نام شرکت مهم نیست که چه باشد، مهم این است که آنها چه برندی را ثبت می‌کنند. در مباحث قانونی به برند، نشان تجاری نیز می‌گویند. یک شرکت تنها یک برند مادر دارد اما می‌تواند نشان‌های تجاری دیگری را علاوه بر عنوان اصلی برند، برای خود ثبت کند. برای مثال شرکت‌ نوشابه‌سازی کوکاکولا، به‌عنوان برند «کوکاکولا» شناخته می‌شود اما برای هر محصول خود برای مثال «کوکاکولا زیرو»، هم یک نشان تجاری ثبت شده است.

انتخاب نام برند بسیار مهم است ولی نه در شروع کار. منظور این است که نداشتن نام مناسب نباید دلیلی برای عدم شروع کار شما باشد، زیرا به‌راحتی می‌توانید در آینده این نام و نشان را تغییر دهید و در طول تاریخ‌ هم بسیاری از شرکت‌های بزرگ، نام و لوگو خود را بعد از پیشرفت تغییر داده‌اند. انتخاب نام برند «خوب»، مهم است و باید برای انتخاب آن وقت گذاشت.

در کسب و کارهای اینترنتی هم که صاحبان آنها در ابتدا با مسایل حقوق آشنا نیستند، نام وب‌سایت عنوان برند شما است و در برنامه‌ها و تبلیغات خود باید بر روی این نام تمرکز کنید و سپس در آینده در صورتی که قصد داشتید این شرکت را ثبت کنید، برند را هم باید ثبت کنید. توجه داشته باشید که نام برند با شرکت متفاوت است و برای مثال سایت ما که فوربو نام دارد، قطعا برای ثبت شرکت به نامی شبیه «محتوا سازان دانش‌گستر خوش‌افکار جوان» در می‌آید! اما شما جدا از شرکت می‌توانید برند خود را جداگانه با نامی که دوست دارید ثبت کنید.

برند چگونه ثبت می‌شود؟

همانطور که در پاراگراف قبلی مطرح شد، شما می‌توانید بدون داشتن شرکت تنها یک عنوان یک برند را ثبت کنید تا دیگر کسی به آن نام نتواند، ادعای حقوقی داشته باشد. اما برای ثبت برند باید چکار کرد و چه مراحلی باید طی شود تا برند شما ثبت شود؟ در سایت فوربو قصد داریم بیشتر به مسایل حوضه بازاریابی بپردازیم و طبیعتا در اینجا نمی‌خواهیم آدرس نمایندگان ثبت شرکت و برند را به‌شما بدهیم اما روند کار به شرح‌ زیر است.

شما پس از انتخاب یک نام و تعیین لوگو برای آن باید به وب‌سایتسازمان ثبت اسناد و املاک کشورمراجعه کنید و اظهارنامه مربوط به برند را پر کنید. در این وب‌سایت اطلاعات لازم پیرامون مدارک موردنظر و سایر اطلاعات نوشته شده است. اگر نام شما تایید شود و پیش‌تر مورد استفاده قرار نگرفته باشد، پس از تایید، دیگر کسی نمی‌تواند با عنوانی مشابه برای خود شرکت و یا حتی هر نوع محل کسبی را راه‌اندازی کند. همچنین برای اینکه ببیند آیا پیش از شما کسی نام پیشنهادی شما را استفاده کرده است یا خیر می‌توانید بهاین صفحهدر سایت ثبت اسناد و املاک مراجعه کنید.

برند سازی (Branding) چیست؟


برندسازی فرآیندی است که در آن شما باید با استفاده از اصولی، نام برند خود را برای مخاطبین معنا کنید

برندسازی و برندینگ – Brandingفرآیندی است که در آن شما باید با استفاده از اصولی، نام برند خود را برای مخاطبین معنا کنید. یعنی بتوانید به مردم و مشتریان نام خود را معرفی کرده و آن‌ها از وجود همچین برندی مطلع کنید. این فرآیند به‌حالت‌های مختلفی انجام می‌شود اما هدف نهایی تنها آگاهی مردم نسبت به برند و معنا بخشیدن به نام و لوگو شما است. یک نام تجاری و یا یک لوگو به‌تنهایی صد هزاربار هم نمایش داده شود، فایده‌ای ندارد بلکه باید آن را درست معرفی کنید تا مردم پس از شنیدن نام آن به‌فکر محصول و خدمات شما بیافتند. البته نمایش نام و در معرض دید قرار دادن برند هم جز تکنیک‌هایی برای «آگاهی از برند» است که در ادامه آن را بررسی خواهیم کرد.

انواع برندسازی

شما برای برندسازی کسب و کار خود باید به شیوه‌های مختلف نام کسب و کار و لوگو آن را به‌نمایش بگذارید. بخشی از برندسازی درتبلیغاتو بازاریابی ریشه دارد و شما وقتی در یک محیط مناسب تبلیغاتی، آگهی را در معرض دید قرار می‌دهید، عملا علاوه بر محصول، برند خود را هم دارید معرفی می‌کنید. منظور از انواع برندسازی در این قسمت، مدل‌های مختلف و شاخه‌هایی است که در این علم در دنیای بازاریابی مورد استفاده قرار می‌گیرد، است. مانند برندسازی دیجیتال و یا برندسازی شخصی. همچنین انواع دیگری از برندسازی مانند برندسازی علّی، برندسازی حسی و برندسازی کشوری (گردشگری) هم وجود دارد اما به‌دلیل اینکه از فضای بازاریابی دیجیتال و محوریت مقالات وب‌سایت دور هستند به معرفی و بررسی آن‌ها نخواهیم پرداخت.

شعار برند

بسیاری از شرکت‌های بزرگ و حتی کسب و کارهای کو‌چک‌تر در کنار نام برند خود از جمله کوتاهی نیز تحت عنوان شعار استفاده می‌کنند. مجموعه نام، لوگو، رنگ غالب و شعار است که هویت برند شما را می‌سازد. در ابتدا لازم نیست به فکر شعارهای بزرگ و حماسی باشید، بلکه شعار شما می‌تواند تنها یکی دو کلمه معنا دار باشد. برای درک بهتر شعار برند، می‌توانید شعار برندهای بزرگ دنیا را مطالعه کنید. همچنین لازم به‌ذکر است که شعار مانند لوگو می‌تواند در آینده تغییر کند و اصلا بسیاری از شرکت‌ها برای کمپین‌های تبلیغاتی خود از شعارهایی برای یک بازه زمانی خاص استفاده می‌کنند.

برندسازی کسب و کار

شما برای کسب و کار خود می‌توانید برندسازی کنید و تا خدمات و مصحولات خود را از این طریق راحت‌تر بفروشید. از آنجایی که برندسازی نقطه A و B مشخصی ندارد و نمی‌توانیم بگوییم اینکار را انجام دهید تا برند شما معرفی شود، باید از راه‌های مختلفی از بازاریابی را انجام دهید تا مجموعه آنها به برندسازی شما منجر شود. خدمات کسب و کار خود را می‌توانید از طریق کانال‌های مختلفی مانند تبلیغات سطح شهر، تبلیغات آنلاین در سایت‌های پربازدید و محصولات خود را تبلیغ کنید. این شیوه در نهایت در یک مجموعه منجر به برندسازی می‌شود اما اگر تبلیغات شما مربوط به فروش و درآمدزایی نباشد، آن‌وقت راحت‌تر توسط افراد پذیرفته می‌شود و در آینده به محصولات شما واکنش بهتری نشان خواهند داد.

برند سازی مشارکتی

برندسازی مشارکتی یا کو برندیگ (Co-Branding) یکی دیگر از روش‌های برندسازی است که الزما در شروع فعالیت یک کسب و کار نمی‌تواند آغاز شود. این مدل از برندسازی مربوط به شرکت‌هایی است که برای کامل‌تر شدن و بهتر خدمات دادن، قصد دارند با شرکت‌های بزرگ‌تر از خود وارد پروسه همکاری و تجارت شوند. از همین رو به‌واسطه شهرت شرکت بزرگ‌تر، شرکت کوچک‌تر نیز برندش تبلیغ خواهد شد.

برندسازی دیجیتال

مدلی از برندسازی است که در فضای آنلاین صورت می‌گیرد. امور مربوط بهدیجیتال مارکتینگدر همین راستا قرار دارد و به شرکت‌ها این اجازه را می‌دهد که خدمات خود را از طریق کانال‌های دیجیتال مانند وب‌سایت‌ها، اپلیکیشن‌ها،رسانه‌های اجتماعیو به مخاطب معرفی کنند. شما با این مدل برندسازی می‌توانید خود را به فعالین رسانه‌های اجتماعی معرفی کنید و آن‌ها در آینده می‌توانند به مشتریان بعدی شما تبدیل شوند.

برندسازی شخصی

این روزها بیشتر در موردبرندسازی شخصییا پرسونال برندیگ – Personal Branding می‌شونید و دلیل آن هم وجود بسترهای مناسب اجتماعی مانند اینستاگرام و لینکدین است. این رسانه‌‌های اجتماعی به‌خصوص لینکدین به شما این اجازه را می‌دهند که به‌آسانی خود را به دیگران معرفی کنید. این مدل برندسازی بر روی شخص تمرکز دارد و افرادی که برای مثال یک کسب و کار و شرکت موفق دارند، پس از موفقیت (تکرار می‌کنم پس از موفقیتی که بدست می‌آورند) خودش را تبلیغ می‌کنند و می‌گویند این من بودم که این دستاوردها را برای خود و دیگران ساخته‌ام.

به این صورت آن شخص، مطرح شده و درصورتی که هر نوع کسب و کار دیگری را شروع کند، به‌اعتبار خودش احتمال موفقیت بالایی خواهد داشت زیرا افراد می‌دانند که این شرکت و کسب و کار متعلق به شخصی است که این کارنامه را دارد. قدرت برندسازی شخصی کاملا بستگی به فعالیت و نوع ارائه آن شخص از فعالیت‌های خودش دارد.

هویت برند


هویت برند یا Brand Identityتعریفی است در علم برندسازی که به فرآیند معنا دار شدن یک برند می‌پردازند. هویت برند شما آن چیزی است که مردم پس از شنیدن آن به‌فکر می‌افتند. هویت برند علاوه بر اینکه مربوط به کیفیت خدمات و نوع بازاریابی شما باشد، در ابتدا شاخصه‌هایی دارد که اول می‌خواهیم آنها را مورد بررسی قرار دهیم.

یک برند باید در انتخاب نام و طرح تجاری خود نکاتی را رعایت کند تا حداقل در اولین برخود را مشتری و یا مردم عادی قابل درک باشد. المان‌های هویت برند که امروزه در علم بازاریابی شناخته شده‌اند عبارتند از: نام و آوای برند، رنگ سازمانی، لوگو و شعار. شما در اولین قدم‌های انتخاب نام برند باید به آوای کلمه توجه کنید. کلمه پیشنهادی شما اگر آوای درستی نداشته باشد و یا به‌سختی تلفظ شود، کار را برای برندسازی سخت‌ می‌کند.

برند شما همچنین باید یک لوگو جذاب داشته باشد که مردم از دیدن آن احساس خوبی داشته باشند. در این موارد شرکت‌های بزرگ از روانشناسان و مختصصین امور روانشناسی رنگ نیز برای انتخاب طرح لوگو کمک می‌گیرند اما برای شروع حداقل باید با اصول اولیه تایپوگرافی، طراحی شکل و اجسام و همچنین ترکیب درست رنگ‌ها آشنا باشید. مورد بعدی که در هویت برند شما تاثیر گذار است، رنگ غالب برند شماست.

حتما دلیل نیست که از یک رنگی که در لوگو استفاده کرده‌اید باید در تمامی خدمات خود (محصولات، تبلیغات، ویدیوها، وب‌سایت و) استفاده کنید، اما باید یک رنگ سازمانی داشته باشید. هر شرکت و کسب و کار بزرگی برای خود یک رنگ واحد و مشخص دارد. برای مثال با شنیدن نام کوکاکولا رنگ قرمز، و شنیدن نام پپسی رنگ آبی است که در نزد مخاطب تداعی می‌شود. همچینن شعارهای هر برند هم می‌تواند بر روی هویت برند تاثیر بگذارد.

آگاهی از برند


آگاهی از برند یاBrand Awarenessیکی از تعریف‌های مهم در حوضه برندسازی است. آگاهی از برند به شناخت و شناسایی خدمات یک برند توسط مردم اشاره دارد. هر چقدر مردم در در مورد یک برند اطلاعات بیشتری داشته باشد، یعنی آن شرکت بر روی برند خود بهتر کار کرده است. همچنین بسیاری از کمپین‌های تبلیغاتی در دنیا بر پایه شکل گیری آگاهی از از برند اجرا می‌شوند. برای مثال تبلیغاتی که در که در آن‌ها هدف تجاری (مانند فروش مخصول و یا معرفی خدمات) دیده نمی‌شود، مدلی از کمپین‌هایی است که شرکت‌ها برای شناساندن خود به مردم آن را اجرا کرده‌اند. آگاهی از برند بحث طولانی و مفصلی دارد و حتما در مقالات آینده در سایت فوربو به معرفی و بررسی دقیق‌تر این تعریف خواهیم پرداخت.

اهمیت برند سازی در کسب و کار اینترنتی

در انتها به کسب و کارهای اینترنتی می‌رسیم. تا به اینجا همه موارد بین همه کسب و کارها و شرکت‌ها مشترک است و به تعریف خود برندسازی پرداختیم، اما درکسب و کار اینترنتیخود چگونه باید برندسازی کنیم؟ جدا از شیوه‌های مرسوم مانند اجرای کمپین‌های تبلیغاتی و.. که مطرح شد، در کسب و کار اینترنتی و یا به‌بیان دیگر، در وب‌سایت خود باید اولین قوانین را به‌خوبی رعایت کنید. یعن ابتدا نام مناسبی برای وب‌سایت خود انتخاب کنید و سپس لوگوی متناسبی را طراحی کنید. بعد از این موارد در اولین قدم لازم است که بر روی خدمات خود متمرکز شوید. در قسمت فوتر خود می‌توانید شرح کوتاهی در مورد کارها و خدمات خود بدهید و حتی یک ویدیو و یا لندیگ‌پیجی را بسیازید و در آن خیلی خلاصه کسب و کار خودتان را برای افراد معرفی کنید.

فعالیت در رسانه‌های اجتماعی نیز امر بسیار مهمی است و می‌توانید چیکده مقالات و خدمات خود را در این شبکه‌ها به‌اشتراک بگذارید. برای برندسازی یک قدم کوچک هم باید درسئو و بهینه‌سازیسایت بردارید. از عنوان برند خود در مقالات استفاده کنید و آن را به صفحه‌اصلی سایت لینک دهید. این کار را باید بسیار هوشمندانه انجام دهید و خیلی هم در آن افراط نکنید. همین در پروسه لینک‌سازی برای سایت خود هم می‌توانید روی برند خود تمرکز کنید. در مجموع برندسازی خیلی تفاوتی بین شرکت‌ها و کسب و کارهای اینترنتی نمی‌تواند و تنها مقیاس آنها متفاوت است.




09177755652